Év vége felé – nem csak szilveszterkor – egyre többször építem a menübe a lencsét, legyen az akár egy húsétel mellé kínált fűszeres lencsepüré, hagyományos főzelék, vagy leves. Többször használtam már a vöröslencsét is, törökös leveshez, krémleveshez, ideje volt kipróbálni, milyen saláta válhat belőle! Szerintem egészen kiváló. Egyszerű, gyors és egészséges!
Hozzávalók:
- 20 dkg vöröslencse
- 10 dkg brokkoli
- 10-12 db koktélparadicsom (félbe vágva)
- 5-6 dkg krémfehérsajt (kockázva)
- só
- 1 nagyobb babérlevél
a tálaláshoz:
- ízlés szerinti öntet (én egy petrezselymes-joghurtos verziót alkalmaztam hozzá)
Elkészítés:
- A vöröslencsét hideg folyóvíz alatt alaposan átmossuk.
- Edénybe tesszük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet.
- Közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
- Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni, tálba tesszük.
- A fagyasztott brokkolit párolóbetétben megpároljuk, kicsit maradjon roppanós.
- Összekeverjük egy tálban a lencsét, brokkolit, félbe vágott koktélparadicsomot, és megszórjuk kis kockákra szelt krémfehérsajttal.
- Hidegen és langyosan is nagyon finom!