előétel saláta

Az én panzanella-m

A toszkán eredetű panzanella („kenyérsaláta”) egy tipikus maradékmentő fogás, melynek alapja jó minőségű – szikkadt vagy pirított – kenyér, zamatos paradicsom, hagyma és friss bazsalikomlevél. Ízesítője olívaolaj, só, kevés őrölt bors – esetleg némi ecet.

Modernebb változataiba kerülhet olívabogyó, tonhal vagy mozzarella – én ez utóbbi helyett burrata-val próbáltam ki. (A burrata egy olasz sajtféle, ami tehén- vagy bivalytejből készül. Külső rétege mozzarellához hasonlatos, a belseje viszont tejszínesen krémes. A kifejezés a „burro” (vaj) szóból ered, utalva ezzel a lágyságára.)

Kiváló vacsora, de csak akkor készítsük el télvíz idején, ha tudunk szerezni sokszínű, nem hazai koktélparadicsomot. Természetesen igazi idénye nyáron van, amikor nap érlelte paradicsommal gazdagíthatjuk.

Hozzávalók:

személyenként: 

  • 2 szelet jó minőségű kenyér (nálam pur pur)
  • egy marék vegyes színű koktélparadicsom
  • fél lilahagyma
  • néhány szem fekete olívabogyó
  • olívaolaj
  • só 
  • őrölt bors
  • bazsalikomlevél 

Elkészítés:

  1. A kenyeret kockákra szeljük, tűzálló tálba tesszük, előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
  2. A pirított kenyérkockákat tálba tesszük, összekeverjük a vékony csíkokra vágott hagymával, olívabogyóval, félbe vágott koktélparadicsommal, majd sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal kissé meglocsoljuk.
  3. Átkeverjük, friss bazsalikomlevéllel gazdagítjuk. Azonnal fogyasztjuk! (Csak olyan mennyiséget készítsünk, ami azonnal elfogy, az állás nem tesz jót neki.)

 

Kiváló, gyors saláta, amit kedvünkre formázhatunk-alakíthatunk, annak függvényében, mi van épp a kamránkban, hűtőszekrényünkren.

(Én ehhez a változathoz használtam még egy kis toszkán fűszerezésű tofut is.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük