A toszkán eredetű panzanella („kenyérsaláta”) egy tipikus maradékmentő fogás, melynek alapja jó minőségű – szikkadt vagy pirított – kenyér, zamatos paradicsom, hagyma és friss bazsalikomlevél. Ízesítője olívaolaj, só, kevés őrölt bors – esetleg némi ecet.
Modernebb változataiba kerülhet olívabogyó, tonhal vagy mozzarella – én ez utóbbi helyett burrata-val próbáltam ki. (A burrata egy olasz sajtféle, ami tehén- vagy bivalytejből készül. Külső rétege mozzarellához hasonlatos, a belseje viszont tejszínesen krémes. A kifejezés a „burro” (vaj) szóból ered, utalva ezzel a lágyságára.)
Kiváló vacsora, de csak akkor készítsük el télvíz idején, ha tudunk szerezni sokszínű, nem hazai koktélparadicsomot. Természetesen igazi idénye nyáron van, amikor nap érlelte paradicsommal gazdagíthatjuk.
Hozzávalók:
személyenként:
- 2 szelet jó minőségű kenyér (nálam pur pur)
- egy marék vegyes színű koktélparadicsom
- fél lilahagyma
- néhány szem fekete olívabogyó
- olívaolaj
- só
- őrölt bors
- bazsalikomlevél
Elkészítés:
- A kenyeret kockákra szeljük, tűzálló tálba tesszük, előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
- A pirított kenyérkockákat tálba tesszük, összekeverjük a vékony csíkokra vágott hagymával, olívabogyóval, félbe vágott koktélparadicsommal, majd sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal kissé meglocsoljuk.
- Átkeverjük, friss bazsalikomlevéllel gazdagítjuk. Azonnal fogyasztjuk! (Csak olyan mennyiséget készítsünk, ami azonnal elfogy, az állás nem tesz jót neki.)
Kiváló, gyors saláta, amit kedvünkre formázhatunk-alakíthatunk, annak függvényében, mi van épp a kamránkban, hűtőszekrényünkren.
(Én ehhez a változathoz használtam még egy kis toszkán fűszerezésű tofut is.)