A tavalyi, esőben bővelkedő őszön rákaptam a gombászkodásra, azóta folyamatosan képzem magam és lassan, de biztosan bővülnek az ismereteim a bakonyi erdőkben található gombákról.
Nagyon vártam egy csapadékosabb nyárutót, őszi hónapokat, de az eső nem volt olyan gyakori „vendég”, mint tavaly. Szerencsére azonban nem volt teljesen csapadékmentes az október, november, így némi gomba is került a konyhára: gyapjas tintagomba, karcsú és nagy őzlábgomba, mezei csiperke, kései laskagomba, petrezselyemgomba, gyűrűs tuskógomba, bimbós pöfeteg, júdásfül gomba és egy abszolút rekorder: az 5,6 kg-os óriás pöfeteg. Ez utóbbit kirántottam, a többit pedig egy jóféle rizottóhoz használtam fel.
Gombás rizottó
Hozzávalók:
4-6 személyre:
- 500 g rizottórizs
- 2 l alaplé
- 0,5 l száraz fehérbor
- 1 nagy fej lilahagyma
- kevés zsiradék
- kurkuma
- só
- gomba ízlés szerint
- reszelt parmezán
Elkészítés:
- A kockázott lilahagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk.
- Rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk.
- Apránként, egy-egy merőkanálnyi alaplét adagolunk hozzá, mindig csak annyit, amennyit elpárol, felvesz.
- Felváltva adunk hozzá egy keveset a fehérborból is.
- Kissé megsózzuk, kevés kurkumát teszünk bele, amitől nagyon szép sárga színt kap.
- Addig folytatjuk az alaplé és a bor adagolását, amíg a rizs megpuhul.
- Felhevített olaj és kevés vaj keverékén megpirítjuk a szeletelt gombát, majd a rizottót a pirított gombával és a reszelt parmezánnal frissen szervírozzuk.