befőzés, tartósítás gasztroajándék

Mustár házilag

Sok évvel ezelőtt már megfogalmazódott bennem: ki kellene próbálni házilag a mustárkészítést – mert a saját ízlésemre szabhatom, jobb alapanyagokból, „kézműves” módon és nem ipari körülmények között készülhet, nincs benne felesleges adalékanyag, aroma, tartósítószer, egyszerű és gyors, fenntarthatóbb és végül is egy jó konyhai projekt, ami még ajándéknak is szép.

Hozzávalók:

  • 8 tasak mustármag (8×20 g)
  • 200 ml víz
  • 150 ml almaecet (nálam saját készítésű)
  • 65 g méz
  • 25 g étolaj
  • 15 g só
  • 15 g kurkuma
  • kevés őrölt fehérbors

Elkészítés:

  1. A mustármagot zárható műanyag edénybe tesszük, ráöntjük a vizet és az almaecetet. 
  2. 3 napig hagyjuk állni.
  3. Végül az összes hozzávalóval nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük és ízlés szerinti krémességűre dolgozzuk.
  4. Ízesíthetjük tetszés szerinti további fűszerrel, nálam sima és tárkonyos készült. 

Jó tanácsok: 

Ha hideg vizet használunk, akkor a mustárunk csípős lesz. Minél melegebb a víz, annál kevésbé lesz csípős a mustár, mert az illóolajok melegítés hatására gyengülnek. 

Az ecet is erősíthet a csípősségén, ha lágyabb mustárt szeretnénk, ecet helyett használjunk több vizet. 

Zárható üvegben hűtőben néhány hétig eláll. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük