befőzés, tartósítás

Olasz cukkini savanyúság

A receptet tizenévvel ezelőtt kaptam Veneto tartománybeli olasz barátainktól és azóta is nagyon gyakran készítem. Aki kóstolta, kivétel nélkül elragadtatással szólt róla, annyira különleges, annyira szokatlanul finom. Érdemes nagyobb adagot készíteni, természetesen a hozzávalók mennyiségét arányosan szükséges emelni.

Hozzávalók: 

  • 1 kg cukkini 
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 3 bögre napraforgó olaj 
  • 2 bögre fehérborecet
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 marék szárított oregánó 

Elkészítés: 

  1. A cukkinit 0,5 cm-es karikákra szeljük, a hagymákat vékony karikára (vagy akár apró kockákra).
  2. Az olajat és a fehérborecetet a sóval, cukorral felforraljuk, majd beletesszük a szeletelt hagymát és mérsékeltebb lángon 5 percig főzzük.
  3. Ezután hozzáadjuk a karikára szelt cukkinit, és együtt (nem nagy lángon) 4 percig főzzük.
  4. A végén beleteszünk egy marék morzsolt oregánót, óvatosan megkeverjük, majd forrón üvegekbe töltjük.
  5. (Érdemes szűrőlapáttal előbb a cukkinit „kihalászni” és üvegekbe tenni, majd a forró levet ráönteni azért, hogy megfelelő mennyiségű cukkini kerüljön az üvegbe, ne legyen túlsúlyban a lé tartalma az üvegekben!) 
  6. Lezárjuk, és fejre állítva hagyjuk kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük