befőzés, tartósítás

Almaecet, körteecet házilag

Annyira boldog és büszke vagyok! Első próbálkozásra sikerült készítenem alma- és körteecetet és a végeredmény valóban kiváló lett: mindkét változat magában hordozza a gyümölcs valódi zamatát, emellett tökéletesen tiszta és megfelelően savanyú is. Hihetetlen érzés látni, ahogy a természet dolgozik: saját termesztésű gyümölcs, kevés cukor, víz, egy darab jó minőségű kovászos kenyér és egy kis idő – csodát művelnek! Ez a folyamat nemcsak egy kísérlet volt számomra, hanem egyfajta kapcsolódás is a természethez és az önellátáshoz is. Jó érzés tudni, hogy valami ennyire egyszerű, mégis értékes dolgot hoztam létre.

Ha kedvet kapsz a készítéshez, elmondom, nálam hogy készült és megosztom a tapasztalataim, mire figyelj! 

Hozzávalók:

egy 5 l-es dunsztos üveghez:

  • 6 darab savanykás, karakteres alma
  • 2-3 ek. cukor
  • vastag szelet kovászos kenyér
  • kb. 2 l forralt, majd langyosra hűtött víz (de maximum annyi, hogy az üveg 3/4-nél feljebb ne érjen)

Elkészítés:

Nálam két 5 l-es üvegben készült, egyikben az alma, másikban a körte. Mindkét gyümölcs esetében ugyanaz a recept: 

  1. Az almát (körtét) alaposan megmossuk. Félbevágjuk, magházát kivesszük. (Hámozni nem kell.)
  2. Üvegbe tesszük, rászórjuk a cukrot.
  3. A felforralt, majd langyosra hűtött vizet ráöntjük. (Mindenképpen forralt vizet használjunk!)
  4. Rátesszük a kovászos kenyérszeletet és textillel lefedjük.
  5. Egy hét elteltével a kenyeret óvatosan kivesszük és új szelettel pótoljuk.
  6. Ismét egy hét elteltével a kenyeret leszedjük róla, a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük – ez már nem fog kelleni.
  7. A visszamaradó lét egy sűrű szövésű műanyag szitán / tüll vagy géz anyagon tiszta  5 l-es dunsztos üvegbe szűrjük.
  8. Textillel lefedjük és legalább 3-4 hétig hagyjuk savanyodni.
  9. Amikor megfelelően savanyú az íze és már nem érződik rajta semmilyen cefrés illat, akkor egy szilikon cső segítségével átfejtjük, vigyázva, hogy a „zacc” ne kerüljön palackozásra.

 

(Vannak olyan receptek, amik azt javasolják, hogy naponta keverjük meg az erjedő levet, nehogy penészes legyen a teteje, mert akkor  a kísérlet véget is ér… Én nem kevertem az enyémet, csak óvatosan az üvegben „meglötyögtettem”. Arra azért figyeltem, hogy a kenyér megfelelő nagyságú legyen, a gyümölcsöt leszorítva és a kenyér teteje mindig nedves maradjon.) 

 

Azt, hogy mikor készül el, illat- és ízpróbával tudjuk ellenőrizni. Minél tovább hagyjuk „levegőzni”, annál savanyúbb lesz. 

Érdemes ősszel is nekifogni, mert benti körülmények között, ahol stabilan tudunk 18-24 fokot tartani, biztos, hogy elkészül. 

Ha zselészerű anyagot találunk az üveg alján, az az ecetanya, az ecetágy, amit ha megmentünk, később újabb ecet készítéséhez használhatunk fel. 

Érdemes kipróbálni szezonális gyümölcsökkel, nálam az ősz folyamán még szilvaecet, a tél beálltával pedig birsecet fog készülni, de nyár elején kipróbálom az ecetkészítést saját termesztésű bogyós gyümölcsökből is (pl. eper / málna / feketeszeder). 

A házi gyümölcsecet számos jótékony hatással rendelkezik, mivel a természetes erjesztési folyamat során rengeteg tápanyag, antioxidáns és probiotikus összetevő keletkezik, emiatt kiváló emésztési problémákra, a bélflóra támogatására, méregtelenítésre, a vércukor szabályozására, segíthet a fogyásban, a benne található flavonoidok és egyéb tápanyagok csökkenthetik a koleszterinszintet, javíthatják a szív- és érrendszer egészségét, csökkenthetik a magas vérnyomás kockázatát. Emellett támogatja a kalcium felszívódását, ezáltal segíthet a csontok épségének megőrzésében, külsőleg alkalmazva antibakteriális hatása révén segíthet a pattanásos bőr kezelésében, a bőr hidratálásában és pH-jának egyensúlyban tartásában. 

 

Hogyan használjuk:

Naponta 1-2 evőkanál mennyiséget langyos vízben feloldva fogyasszuk étkezések előtt, vagy ébredés után éhgyomorra. 

Salátákban, egyéb ételekben: lehet belőle salátaöntet olívaolajjal keverve, használhatjuk marinádhoz vagy levesek, főzelékek, főételek savanyításához. 

Fogyasszuk mértékkel, mert az ecetsav magas koncentrációja miatt irritálhatja a nyelőcsövet, gyomrot! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük