főétel

Az én kitchari-m

A kitchari egy hagyományos indiai étel, amely az ájurvéda egyik alapfogása: egyszerű, könnyen emészthető egytálétel, ami rizsből (általában basmati) és mungóbabból készül, különböző fűszerekkel (pl. gyömbér, kurkuma, koriander, kömény). Gyakran különféle zöldségeket is tesznek bele.

Zöldségmaradékok mentésére is nagyszerű, nálunk grillezés után maradt ez-az, amit remekül fel tudtam használni ehhez az egytálételhez. És bár egyáltalán nem rajongok a fehér rizsért, de ez az étel mégis nagy kedvencem.

És hogy mitől különleges? Az ájurvédában tisztító és gyógyító ételnek számít. Könnyen emészthető, így pihenteti az emésztőrendszert. Elősegíti a szervezet méregtelenítését és egyensúlyát. Gyakran használják kúrákban (pl. panchakarma alatt) vagy böjt helyett.

Sokféleképpen elkészíthető: lágyabb, krémesebb „főzelékszerűre”, vagy kicsit szárazabb, rizottó jellegűre.

Hozzávalók:

  • 35 dkg basmati rizs
  • fél sárga, fél zöld, fél piros pritamin paprika
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 közepes cukkini
  • 10-15 dkg (előzetesen 2-3 órára beáztatott) mungóbab
  • őrölt kurkuma
  • ghee (tisztított vaj – vagy esetleg kókuszzsír)

Elkészítés:

  1. A mungóbabot annyi vízben, amennyi ellepi, előfőzzük. (Kb. 80% legyen a készültségi foka.)
  2. A rizst folyóvíz alatt alaposan átmossuk.
  3. Az előkészített zöldségek közül 2 db sárgarépát durvára reszelünk. A másik kettőt vékony karikákra szeljük.
  4. Az apró kockákra vágott hagymaféléket megdinszteljük egy nagyobb edényben a zsiradékon. Rádobjuk a durvára reszelt répát, tovább dinszteljük.
  5. Beletesszük a rizst, mérsékeltebb lángon fehéredésig pirítjuk.
  6. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. (A vizet menet közben folyamatossan pótolni kell majd, amíg a rizs és minden hozzávaló puhára fő.) 
  7. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát és a beáztatott, lecsepegtetett mungóbabot, illetve az apró kockákra vágott pritaminpaprikát. 
  8. Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk az apró kockákra vágott cukkinit.
  9. Sózzuk, kurkumával fűszerezzük és még addig főzzük, amíg minden teljesen puha lesz.

A víz mennyiségét ízlésünk szerint úgy adagoljuk, hogy kedvünk szerinti legyen a kitchari állaga, de vegyük figyelembe, hogy a rizs álláskor is még valamennyi folyadékot felvesz. 

Főzés közben ízesíthetjük még reszelt gyömbérrel, ami szintén egy tipikus hozzávalója a kitcharinak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük