Május utolsó szombatján szülővárosom vadász- és gyermeknapot rendez, melynek keretében Nudlifőző Fesztivált hirdettek. Ugyanebben az időben lesz a budapesti Gourmet Fesztivál, amire régi vágyam eljutni, idén végre sikerül! Természetesen a nudlifőző verseny is megihletett, így készítettem egy különleges, látványos fogást, ami a főzőversenyen is megállná a helyét: krumpligombóc készült lila burgonyából, amit tejszínes, szerecsendiós karfiolpürével és kolozsvári sült szalonnával tálaltam.
Hozzávalók (4-6 főre):
- 1 kg lila burgonya (nyers, hámozatlan, tisztítatlan mennyiség súlya)
- 35 dkg liszt
- 2 tojás
- só
- kevés zsiradék
karfiolpüréhez:
- 1 kisebb fej karfiol
- 250 ml nagyon sűrű főzőtejszín
- őrölt szerencsedió
- só
tálaláshoz:
- jó minőségű kolozsvári szalonna kockázva, sütve
Elkészítés:
- A burgonyát alaposan megmossuk, bő, sós vízben, héjastól puhára főzzük.
- Hűlni hagyjuk, meghámozzuk, burgonyanyomón átnyomjuk.
- Sót, tojást, lisztet adunk hozzá, rudakat formázunk.
- Felaprítjuk, „gombócozzuk”.
- Bő, forró, sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a gombócok a víz tetejére.
- Hideg folyóvíz alatt átmossuk, lecsepegtetjük, tálba tesszük, kicsi olajjal átkeverjük.
Karfiolpüré:
- A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk.
- Bő, sós vízben puhára főzzük.
- Késes aprítóba tesszük, sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és krémesre dolgozzuk.
- Tálaláskor a tányérra karfiolpürét teszünk, ráültetjük a gombócokat, sült szalonnával megszórjuk, a szalonna kisült zsírjával meglocsoljuk.