főétel

Játék a színekkel: krumpligombóc lila burgonyából

Május utolsó szombatján szülővárosom vadász- és gyermeknapot rendez, melynek keretében Nudlifőző Fesztivált hirdettek. Ugyanebben az időben lesz a budapesti Gourmet Fesztivál, amire régi vágyam eljutni, idén végre sikerül! Természetesen a nudlifőző verseny is megihletett, így készítettem egy különleges, látványos fogást, ami a főzőversenyen is megállná a helyét: krumpligombóc készült lila burgonyából, amit tejszínes, szerecsendiós karfiolpürével és kolozsvári sült szalonnával tálaltam.

Hozzávalók (4-6 főre): 

  • 1 kg lila burgonya (nyers, hámozatlan, tisztítatlan mennyiség súlya)
  • 35 dkg liszt
  • 2 tojás
  • kevés zsiradék

karfiolpüréhez:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 250 ml nagyon sűrű főzőtejszín
  • őrölt szerencsedió

tálaláshoz:

  • jó minőségű kolozsvári szalonna kockázva, sütve

Elkészítés:

  1. A burgonyát alaposan megmossuk, bő, sós vízben, héjastól puhára főzzük.
  2. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk, burgonyanyomón átnyomjuk.
  3. Sót, tojást, lisztet adunk hozzá, rudakat formázunk.
  4. Felaprítjuk, „gombócozzuk”.
  5. Bő, forró, sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a gombócok a víz tetejére.
  6. Hideg folyóvíz alatt átmossuk, lecsepegtetjük, tálba tesszük, kicsi olajjal átkeverjük.

Karfiolpüré:

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk.
  2. Bő, sós vízben puhára főzzük.
  3. Késes aprítóba tesszük, sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük,  hozzáadjuk a tejszínt és krémesre dolgozzuk.
  4. Tálaláskor a tányérra karfiolpürét teszünk, ráültetjük a gombócokat, sült szalonnával megszórjuk, a szalonna kisült zsírjával meglocsoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük