
A bab – és valamennyi hüvelyes – igazi szuper élelmiszer: oldódó és oldhatatlan rostjai révén védik az emésztés és a szív egészségét, de emellett gazdag – rák ellen védő – C-vitaminban, illetve erősítő B-vitaminokban.
A babfélék fogyasztásával felgyorsíthatjuk a salakanyagok áthaladását, erősíthetjük csontjainkat, mert K-vitamin tartalma is jelentős, ami a kalcium felszívódását segíti.
És ha mindez nem volna elég érv a babfogyasztás mellett, ne feledjük azt sem, hogy lutein és zeaxantin, valamint karotinoid vegyületei védik a szemet a szabad gyökök károsító hatásaitól, rendszeres fogyasztása csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
Számtalan módon felhasználhatjuk: készíthetünk belőle levest, főzeléket, pástétomot, zakuszkát vagy akár babburgert is, de a legegyszerűbb – és talán leggyorsabb – felhasználási módja az, ha összedobunk egy finom salátát.
Babsaláta hozzávalók:
- 480 g konzerv vörösbab
- egy nagyobb fej lilahagyma
- 1,8 dl 10%-os ecet
- 2 dkg só
- 8 dkg cukor
- 8 dl víz
- a tálaláshoz: zöldhagyma szára, paradicsom (opcionális)
Elkészítés:
- A babkonzervet levével együtt tálba öntjük.
- Salátalevet készítünk só, cukor, víz és ecet hozzáadásával.
- Nagyon vékonyra karikázzuk a lilahagymát és a salátalével együtt a babhoz keverjük.
- Jól behűtjük, majd tálaláskor megszórjuk aprított zöldhagymaszárral, koktélparadicsommal.
Személyes tapasztalatom, hogy kellő zöldség és gyümölcs fogyasztása, illetve a pékáruk minimalizálása mellett a bab nem okoz puffadást, vagyis egészséges bélflóra esetén bátran ehetjük, mert nem okoz kellemetlen tüneteket.
Sok tanulmány szerint a bab egy igazi csodaszer, mert kitűnő egészségvédő hatásairól ismert, és gyakran találkozni olyan ajánlásokkal, hogy napi szinten kellene fogyasztani, étrendbe iktatásával mérsékelhetjük, vagy éppen ki is válthatjuk a túlzott húsfogyasztást.
Megjegyzés: fogyasszunk alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű élelmiszert, ilyen például a bab is.
A száraz és konzervhüvelyesek tápanyagtartalma hasonló.