Hüvelyesekből, olajos- és gabonamagvakból, illetve zöldségmagokból is csíráztathatunk otthoni körülmények között, egyszerű, minden háztartásban fellelhető eszközök segítségével. A néhány nap alatt elkészülő csíranövénykéket használhatjuk friss és nyers ételekhez, pékárukba, kásákba, salátákhoz, levesekbe, főételekhez akár dekorációként is. Igazi tápanyagbomba – nálam most mungóbab csíra zöldellik.
Nagyszerűsége abban rejlik, hogy magas a fehérjetartalma, de a csíráztatás miatt jobban emészthető, kiváló rost- és vitaminforrás és koncentráltan tartalmaz ásványi anyagokat is.
Elkészítés:
- 3 ek. mungóbabot alaposan megmosunk folyóvíz alatt, majd 12 órára beáztatjuk, annyi vízben, ami bőven ellepi.
- Másnap leszűrjük róla a vizet.
- A mungóbabot befőttes üvegbe tesszük, száját lezárjuk egy vékony, hálós anyaggal – én a boltokban beszerezhető, zöldségvásárláshoz használatos hálót vágtam szét erre a célra.
- A hálóval lezárt üveget úgy állítjuk fejre, hogy közben megdöntjük: erre azért van szükség, hogy a felesleges víz kifolyhasson, de a magok kapjanak levegőt is.
- Minden este és reggel átmossuk, visszatesszük az üvegbe, lezárjuk és megdöntve fejre fordítjuk.
- Egy-két napon belül megjelennek a kis fehér csírák, hagyhatjuk akár 4-5 napig is nőni (de minden nap 2x mossuk át).
- 4-5 nap múlva megfelelő méretű és fogyasztható.
Ha túl sokat találtunk készíteni (ahogy én is, mert hirtelen felindulásból beáztattam vagy 5-8 dkg-nyi adagot…), kevés vajon megpárolhatjuk, fagyasztóba tehetjük, míg főzünk egy kiváló rament, amihez felhasználhatjuk.