előétel

Beluga lencse saláta füstölt lazaccal

Enyhén diós íze különlegessé teszi és látványnak sem utolsó ez a fekete lencséből készülő saláta, amivel lenyűgözhetjük az ünnepi vendégsereget. Kiváló párost alkot a füstölt lazaccal, anélkül szinte nem is érdemes elkészíteni.

A fekete lencse magas antioxidáns tartalmú és az emésztési, méregtelenítési folyamatokra igen kedvező hatású. Emellett segíti a szabad gyökök semlegesítését és rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. 

Hozzávalók:

  • 25 dkg beluga (fekete) lencse
  • 2 babérlevél
  • egy kb. 10 cm nagyságú póréhagyma (karikára vágva)
  • 4 ek. balzsamecet
  • 2 ek. méz
  • olívaolaj
  • 2 ek. mustár
  • a tálaláshoz: füstölt lazac szeletek

Elkészítés:

  1. A lencsét két-háromszoros mennyiségű, sós vízben – babérlevél hozzáadásával – kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Ne legyen túlságosan puha, ne főzzük túl, inkább legyen kicsit „roppanós”.)
  2. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  3. Az öntethez összekeverjük a mézet olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral és a kihűlt lencsére öntjük, jól átforgatjuk.
  4. Belekeverjük a karikákra vágott hagymát.
  5. Néhány órán át hűtjük.
  6. Tálaláskor füstölt lazacszeleteket teszünk a tetejére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük