Enyhén diós íze különlegessé teszi és látványnak sem utolsó ez a fekete lencséből készülő saláta, amivel lenyűgözhetjük az ünnepi vendégsereget. Kiváló párost alkot a füstölt lazaccal, anélkül szinte nem is érdemes elkészíteni.
A fekete lencse magas antioxidáns tartalmú és az emésztési, méregtelenítési folyamatokra igen kedvező hatású. Emellett segíti a szabad gyökök semlegesítését és rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Hozzávalók:
- 25 dkg beluga (fekete) lencse
- 2 babérlevél
- só
- egy kb. 10 cm nagyságú póréhagyma (karikára vágva)
- 4 ek. balzsamecet
- 2 ek. méz
- olívaolaj
- 2 ek. mustár
- a tálaláshoz: füstölt lazac szeletek
Elkészítés:
- A lencsét két-háromszoros mennyiségű, sós vízben – babérlevél hozzáadásával – kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Ne legyen túlságosan puha, ne főzzük túl, inkább legyen kicsit „roppanós”.)
- Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
- Az öntethez összekeverjük a mézet olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral és a kihűlt lencsére öntjük, jól átforgatjuk.
- Belekeverjük a karikákra vágott hagymát.
- Néhány órán át hűtjük.
- Tálaláskor füstölt lazacszeleteket teszünk a tetejére.