Szeretem az olasz konyhát, bár a tésztaételeknek soha nem voltam rajongója, éppen ezért kapóra jött, hogy valahol a neten barangolva vegán, édesburgonyás lasagne receptre találtam. Hoztam az ötletet és hozzá a saját verziómat. Annyira finom és krémes lett, hogy könnyedén felülmúlja a tésztás változatot!
Hozzávalók:
egy közepes méretű, magasabb falú tepsihez (kb. 30×40 cm):
- 60 dkg édesburgonya meghámozva, vékonyabb karikákra szelve (mandolin szeletelővel)
- 50 dkg barna csiperke (fehér is megfelelő)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kókuszzsír
- 750 ml paradicsompüré (üveges, darabos püré változat)
- só
- kevés őrölt feketebors
- szárított oregánó
besamellhez:
- 1 nagyobb ek. kókuszzsír
- 2 ek. fehér rizsliszt
- 2 dl vegán növényi tejszín (szobahőmérsékletű legyen!)
- kevés őrölt szerecsendió
lasagne tetejére:
- sörélesztőpehely
- reszelt vegán sajt
Elkészítés:
- A besamell hozzávalóiból sűrű mártást főzünk. (A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleszitáljuk a lisztet, csomómentesre elkeverjük, kissé sózzuk, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a növényi tejszínt és sűrűre főzzük néhány perc alatt. Őrölt szerecsendióval ízesítjük.)
- Egy másik edényben a kókuszzsíron megfonnyasztjuk az apró kockára szelt vöröshagymát. Rátesszük a tisztított, szeletekre vágott gombát, sózzuk, keletkező levét elpároljuk kissé. Felöntjük a paradicsompürével, sűrűre főzzük. A végén szárított oregánóval ízesítjük.
- Kókuszzsírral vékonyan kikent, magasabb falú tespibe rétegezzük az édesburgonya karikákat, a besamellt és a paradicsomos gombaragut, amíg a tepsi teljesen megtelik.
- Alufóliával fedjük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 70 percen keresztül sütjük.
- Levesszük a fóliát, ellenőrizzük, hogy az édesburgonya megpuhult-e. Ha nem, akkor még kis időre visszatoljuk a sütőbe.
- Ha a burgonya megpuhult, a lasagne tetejét sörélesztő pehellyel és vegán reszelt sajttal megszórjuk és még 10 percig sütjük, míg a sajt elolvad, kissé megpirul.
