A quinoa egy nagyon értékes, alacsony glikémiás indexű, ásványi anyagokban, rostban gazdag, gluténmentes, antioxidánsokban is bővelkedő (gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatás) növényi fehérjeforrás. Emiatt a tulajdonságai miatt bátran nevezhetjük superfood-nak!
Finom, laktató, lassan felszívódó, sok időre energiát biztosító, egészséges finomság. Lehet főzelékfeltét, mártogathatjuk csicseriborsó krémbe, zöldsalátával kiegészítve, de tehetjük házi hamburgerbe is húspogácsa helyett.
Hozzávalók:
kb. 18 darabhoz:
- 25 dkg quinoa (csomagoláson leírtak szerint háromszoros mennyiségű, sós vízben megfőzve)
- 1 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra szelve)
- 2-3 zöldhagyma zöld szára (karikázva)
- 2 közepes sárgarépa (reszelve)
- 2 tojás
- kevés teljes kiőrlésű liszt (néhány evőkanálnyi – nem mértem)
- kevés nagy szemű zabpehely (néhány evőkanálnyi – nem mértem)
- só
- őrölt bors
- + víz a formázáshoz
- + kókuszzsír a sütéshez
Elkészítés:
- A csomagoláson található utasítás szerint sós vízben megfőzzük a quinoát, majd hűlni hagyjuk.
- Kissé sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a hagymaféléket, reszelt répát, tojást, lisztet, zabpelyhet, jól összegyúrjuk, 10 percig állni hagyjuk.
- Felhevítjük a kókuszzsírt, közben vizes kézzel gombócokat, majd pogácsákat formázunk és közepes lángon a quinoa fasírt mindkét oldalát néhány perc alatt aranyszínűre sütjük.
Vizes kézzel jól formázható állagot kell kapnunk, ha bizonytalanok vagyunk a megfelelő állagban, végezzünk próbasütést. Se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Sajnos a liszt és a zabpehely mennyiségét nem mértem ki, csak találomra adtam hozzá.