Uncategorized

Quinoa fasírt

A quinoa egy nagyon értékes, alacsony glikémiás indexű, ásványi anyagokban, rostban gazdag, gluténmentes, antioxidánsokban is bővelkedő (gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatás) növényi fehérjeforrás. Emiatt a tulajdonságai miatt bátran nevezhetjük superfood-nak!

Finom, laktató, lassan felszívódó, sok időre energiát biztosító, egészséges finomság. Lehet főzelékfeltét, mártogathatjuk csicseriborsó krémbe, zöldsalátával kiegészítve, de tehetjük házi hamburgerbe is húspogácsa helyett.

Hozzávalók: 

kb. 18 darabhoz:

  • 25 dkg quinoa (csomagoláson leírtak szerint háromszoros mennyiségű, sós vízben megfőzve)
  • 1 közepes fej vöröshagyma (apró kockákra szelve)
  • 2-3 zöldhagyma zöld szára (karikázva)
  • 2 közepes sárgarépa (reszelve)
  • 2 tojás
  • kevés teljes kiőrlésű liszt (néhány evőkanálnyi – nem mértem)
  • kevés nagy szemű zabpehely (néhány evőkanálnyi – nem mértem)
  • őrölt bors
  • + víz a formázáshoz
  • + kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés: 

  1. A csomagoláson található utasítás szerint sós vízben megfőzzük a quinoát, majd hűlni hagyjuk.
  2. Kissé sózzuk, borsozzuk.
  3. Hozzáadjuk a hagymaféléket, reszelt répát, tojást, lisztet, zabpelyhet, jól összegyúrjuk, 10 percig állni hagyjuk.
  4. Felhevítjük a kókuszzsírt, közben vizes kézzel gombócokat, majd pogácsákat formázunk és közepes lángon a quinoa fasírt mindkét oldalát néhány perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Vizes kézzel jól formázható állagot kell kapnunk, ha bizonytalanok vagyunk a megfelelő állagban, végezzünk próbasütést. Se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Sajnos a liszt és a zabpehely mennyiségét nem mértem ki, csak találomra adtam hozzá. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük