Tápláló és egészséges alternatíva édességekhez (palacsinta, zabkeksz, pirítós, sütemények tölteléke, stb.) ez a házi mogyoróvajjal készült, kakaós csicseriborsókrém. (Miért ne lehetne édes egy csicseriborsókrém?) Előnyei: fehérjében gazdag (növényi alapú fehérjeforrás), alacsony glikémiás indexű (lassabban emeli meg a vércukorszintet), egészséges zsírokat tartalmaz (mogyoróvaj), szuper vas- és folsav forrás (nők és vegetáriánusok számára különösen fontos lehet), emellett pedig roppant finom és sokoldalúan felhasználható!
Hozzávalók:
házi mogyoróvaj:
- 200 g sótlan, pörkölt földimogyoró
- 2-3 ek. méz
- csipet só
mogyoróvajas, kakaós csicseriborsókrém:
- 400 g főtt csicseriborsó (én konzervet használtam) – lé nélkül
- 200 g házi mogyoróvaj (természetesen a bolti is megfelelő)
- 2-3 ek. sötét, cukrozatlan kakaópor
- szükség esetén egy kis méz további édesítéshez
Elkészítés:
házi mogyoróvaj:
- A mézet, mogyorót, csipet sót smoothie maker-be tesszük és több részletben, rövid ideig dolgoztatva a gépet, a hozzávalókat krémesre keverjük.
mogyoróvajas, kakaós csicseriborsókrém:
- A csicseriborsót késes aprítóba tesszük, pürésítjük.
- Alaposan hozzákeverjük a kész mogyoróvajat.
- Beleszitáljuk a kakaóport és ismét alaposan elkeverjük.
- Ha szükséges, kevés méz hozzáadásával tovább édesíthetjük.
Amennyiben túl tömör állagúnak érezzük édes csicseriborsókrémünket, keverhetünk bele egy kevés (kb. 1 ek.) kókusztejet lazításképp.
Lezárt edényben, hűtőben tartva 5-6 napig eláll.