főétel vegán

Vegán lasagne

Szeretem az olasz konyhát, bár a tésztaételeknek soha nem voltam rajongója, éppen ezért kapóra jött, hogy valahol a neten barangolva vegán, édesburgonyás lasagne receptre találtam. Hoztam az ötletet és hozzá a saját verziómat. Annyira finom és krémes lett, hogy könnyedén felülmúlja a tésztás változatot!

Hozzávalók:

egy közepes méretű, magasabb falú tepsihez (kb. 30×40 cm):

  • 60 dkg édesburgonya meghámozva, vékonyabb karikákra szelve (mandolin szeletelővel)
  • 50 dkg barna csiperke (fehér is megfelelő)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kókuszzsír
  • 750 ml paradicsompüré (üveges, darabos püré változat)
  • kevés őrölt feketebors
  • szárított oregánó

besamellhez:

  • 1 nagyobb ek. kókuszzsír
  • 2 ek. fehér rizsliszt
  • 2 dl vegán növényi tejszín (szobahőmérsékletű legyen!)
  • kevés őrölt szerecsendió

lasagne tetejére:

  • sörélesztőpehely
  • reszelt vegán sajt 

Elkészítés:

  1. A besamell hozzávalóiból sűrű mártást főzünk. (A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleszitáljuk a lisztet, csomómentesre elkeverjük, kissé sózzuk, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a növényi tejszínt és sűrűre főzzük néhány perc alatt. Őrölt szerecsendióval ízesítjük.)
  2. Egy másik edényben a kókuszzsíron megfonnyasztjuk az apró kockára szelt vöröshagymát. Rátesszük a tisztított, szeletekre vágott gombát, sózzuk, keletkező levét elpároljuk kissé. Felöntjük a paradicsompürével, sűrűre főzzük. A végén szárított oregánóval ízesítjük. 
  3. Kókuszzsírral vékonyan kikent, magasabb falú tespibe rétegezzük az édesburgonya karikákat, a besamellt és a paradicsomos gombaragut, amíg a tepsi teljesen megtelik.
  4. Alufóliával fedjük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 70 percen keresztül sütjük.
  5. Levesszük a fóliát, ellenőrizzük, hogy az édesburgonya megpuhult-e. Ha nem, akkor még kis időre visszatoljuk a sütőbe.
  6. Ha a burgonya megpuhult, a lasagne tetejét sörélesztő pehellyel és vegán reszelt sajttal megszórjuk és még 10 percig sütjük, míg a sajt elolvad, kissé megpirul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük