A kimchi egy hagyományos koreai erjesztett étel, amelyet főleg káposztából (legtöbbször kínai kelből) és zöldségekből (retek, újhagyma, fokhagyma, gyömbér, chili) készítenek. Az alapanyagokat sózzák, fűszerezik, majd erjesztik, így alakul ki a jellegzetes savanykás, csípős, umamis íz. Szuperegészséges, probiotikus étel, ami kiválóan támogatja az emésztést és a bélflórát.
A kimchi azért számít egészségesnek, mert természetes módon erjesztett étel, tele van probiotikumokkal, enzimekkel és fitonutriensekkel.
• Probiotikus hatás
Az erjesztés során tejsavbaktériumok (pl. Lactobacillus) szaporodnak el, amelyek:
– támogatják a bélflóra egyensúlyát,
– javítják az emésztést,
– erősítik az immunrendszert,
– segíthetnek a gyulladások és a puffadás csökkentésében.
• Vitamin- és ásványianyag-forrás
A kimchi gazdag:
– C-vitaminban: erős antioxidáns, támogatja a kötőszöveteket és az immunrendszert,
– A-vitaminban: jó a bőrnek és a szemnek,
– B-vitaminokban: segítik az anyagcserét és az idegrendszer működését,
– Káliumban, kalciumban és rostban: segítik a szív- és emésztőrendszer egészségét.
• Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás
A fokhagyma, gyömbér, chili és egyéb fűszerek antioxidánsokban gazdagok, így segítenek semlegesíteni a szabad gyököket és támogatják a méregtelenítést.
• Segíthet a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában
Egyes kutatások szerint a rendszeres, kis mennyiségű kimchifogyasztás:
– javítja az inzulinérzékenységet,
– csökkentheti az LDL-koleszterint és a vérzsírszintet.
Hozzávalók:
- 2 kg kínai kel
- 3-4 ek. durva szemű tengeri só
- 4 közepes sárgarépa (juliennre vágva)
- 1 közepes karalábé (juliennre vágva)
- 5 zöldhagyma (zöld részével együtt, vékony karikákra vágva)
- 1 nagy fej vöröshagyma (hajszálvékony karikákra vágva)
- 1 ek. rizsliszt + 2,5 dl víz
- 1 ek. cukor
- 2 cm hámozott, reszelt gyömbér
- 6 ek. halszósz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. gochugaru (koreai chilipehely)
- 1 közepes lédús alma (hámozva)
Elkészítés:
- A kínai kelt alaposan megmossuk. Hosszában négybe vágjuk. A 4 hosszúba vágott darabot 2-3 ujjnyi szeletekre szeljük.
- Alaposan besózzuk, majd legalább 3 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután folyóvíz alatt kissé átmossuk, hogy ne legyen annyira sós (de ne mossuk ki teljesen).
- Közben elkészítjük a zöldségeket (tisztítjuk, daraboljuk) és a rizslisztes masszát.
- Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, vastagabb szeletekre vágjuk.
- A rizslisztet főzőedénybe tesszük, felöntjük 2,5 dl vízzel és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (puding állagú legyen). Hagyjuk kissé hűlni, majd elkeverjük benne a cukrot. Ezt a lisztes masszát a reszelt gyömbérrel, halszósszal, fokhagymával, chilipehellyel, darabolt almával késes aprítóba tesszük és simára, egyneműre dolgozzuk.
- Az átmosott, lecsepegtetett kínai kelt összekeverjük a tisztított, darabolt zöldségekkel és a lisztes-gyömbéres-chilis masszával. Alaposan átkeverjük és 5 l-es dunsztos üvegbe tesszük, közben a zöldségeket jól lenyomkodjuk.
- Tányérral lefedjük.
- Legalább 3 napig hagyjuk erjedni, közben naponta átkeverjük. (Én 5 napig hagytam, nagyon finom savanykás lett).
- Megkóstoljuk, ha szükséges, még chilivel ízesíthetjük.
- Zárható üvegekbe tesszük és hűtőben tároljuk, ahol 4-5 hónapig eltartható.