Olaszországban munkával töltött 6 évem alatt a hotelben (Sporthotel Floralpina), ahol felszolgálóként dolgoztam, gyakran volt lehetőségem addig ismeretlen fogásokat kóstolni, ezek közül az egyik maradandó élményem volt a nagyon csípős, fokhagymás, paradicsomos lében főtt minipolip, vagyis a „moscardini alla livornese”. Bébipolipot nem kaptam, de bébi tintahalat igen – ebből is abszolút érdemes kipróbálni ezt az egyszerű, ám igen nagyszerű halas fogást!
Hozzávalók:
- 2 ek. kókuszzsír
- 1,5 kg fagyasztott bébi tintahal
- 1 konzerv szardínia
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 750 ml bio passzírozott paradicsom (maggal, héjdarabokkal, rostokkal)
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- szárított chili (vagy néhány csepp chiliolaj)
- 1 nagy marék friss spenótlevél
Elkészítés:
- A fagyasztott tintahalat kiolvasztjuk / vagy hűtőben hagyjuk kiengedni, majd megtisztítjuk: fejét leválasztjuk, belét kiszedjük, testéről a külső, színt tartalmazó hártyát leszedjük (folyó víz alatt könnyebben boldogulunk).
- A tisztított tintahalat még egyszer-kétszer alaposan átmossuk folyóvíz alatt, majd vastagabb karikákra vágjuk.
- A zsiradékon megfonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az összetört szardíniát, majd felöntjük a paradicsomlével és a darabolt paradicsommal. Néhány percig főzzük.
- Beletesszük a tintahal karikákat. Sózzuk, chilivel ízesítjük, és 5-6 percig főzzük. (Ne főzzük túl, mert rágóssá válhat, megkeményedhet.) Lezárjuk az edény alatt a lángot. Végül belekeverjük a friss spenótleveleket.
Rusztikus, jófajta kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.