főétel

Tintahal csípős, fokhagymás, paradicsomos lében

Olaszországban munkával töltött 6 évem alatt a hotelben (Sporthotel Floralpina), ahol felszolgálóként dolgoztam, gyakran volt lehetőségem addig ismeretlen fogásokat kóstolni, ezek közül az egyik maradandó élményem volt a nagyon csípős, fokhagymás, paradicsomos lében főtt minipolip, vagyis a „moscardini alla livornese”. Bébipolipot nem kaptam, de bébi tintahalat igen – ebből is abszolút érdemes kipróbálni ezt az egyszerű, ám igen nagyszerű halas fogást! 

Hozzávalók:

  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1,5 kg fagyasztott bébi tintahal
  • 1 konzerv szardínia
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 750 ml bio passzírozott paradicsom (maggal, héjdarabokkal, rostokkal)
  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • szárított chili (vagy néhány csepp chiliolaj)
  • 1 nagy marék friss spenótlevél

Elkészítés:

  1. A fagyasztott tintahalat kiolvasztjuk / vagy hűtőben hagyjuk kiengedni, majd megtisztítjuk: fejét leválasztjuk, belét kiszedjük, testéről a külső, színt tartalmazó hártyát leszedjük (folyó víz alatt könnyebben boldogulunk).
  2. A tisztított tintahalat még egyszer-kétszer alaposan átmossuk folyóvíz alatt, majd vastagabb karikákra vágjuk.
  3. A zsiradékon megfonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az összetört szardíniát, majd felöntjük a paradicsomlével és a darabolt paradicsommal. Néhány percig főzzük.
  4. Beletesszük a tintahal karikákat. Sózzuk, chilivel ízesítjük, és 5-6 percig főzzük. (Ne főzzük túl, mert rágóssá válhat, megkeményedhet.) Lezárjuk az edény alatt a lángot. Végül belekeverjük a friss spenótleveleket.

 

Rusztikus, jófajta kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük