krémek-kencék

Házi mogyoróvajas, kakaós csicseriborsókrém

Tápláló és egészséges alternatíva édességekhez (palacsinta, zabkeksz, pirítós, sütemények tölteléke, stb.) ez a házi mogyoróvajjal készült, kakaós csicseriborsókrém. (Miért ne lehetne édes egy csicseriborsókrém?) Előnyei: fehérjében gazdag (növényi alapú fehérjeforrás), alacsony glikémiás indexű (lassabban emeli meg a vércukorszintet), egészséges zsírokat tartalmaz (mogyoróvaj), szuper vas- és folsav forrás (nők és vegetáriánusok számára különösen fontos lehet), emellett pedig roppant finom és sokoldalúan felhasználható! 

Hozzávalók:

házi mogyoróvaj:

  • 200 g sótlan, pörkölt földimogyoró
  • 2-3 ek. méz
  • csipet só

mogyoróvajas, kakaós csicseriborsókrém:

  • 400 g főtt csicseriborsó (én konzervet használtam) – lé nélkül
  • 200 g házi mogyoróvaj (természetesen a bolti is megfelelő)
  • 2-3 ek. sötét, cukrozatlan kakaópor
  • szükség esetén egy kis méz további édesítéshez

Elkészítés:

házi mogyoróvaj:

  1. A mézet, mogyorót, csipet sót smoothie maker-be tesszük és több részletben, rövid ideig dolgoztatva a gépet, a hozzávalókat krémesre keverjük. 

mogyoróvajas, kakaós csicseriborsókrém:

  1. A csicseriborsót késes aprítóba tesszük, pürésítjük. 
  2. Alaposan hozzákeverjük a kész mogyoróvajat.
  3. Beleszitáljuk a kakaóport és ismét alaposan elkeverjük.
  4. Ha szükséges, kevés méz hozzáadásával tovább édesíthetjük. 

 

Amennyiben túl tömör állagúnak érezzük édes csicseriborsókrémünket, keverhetünk bele egy kevés (kb. 1 ek.) kókusztejet lazításképp.

Lezárt edényben, hűtőben tartva 5-6 napig eláll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük