főétel leves

Ramen

A ramen egyik legnagyobb szépsége a szabadság: tulajdonképpen azzal gazdagítjuk, amivel csak szeretnénk. Kevés maradék húslevesből is abszolút érdemes elkészíteni, annyira gazdag, tartalmas, laktató, hogy főételként is megállja a helyét. Levesimádóknak kötelező kipróbálni! 

Leves:

  • 2 nagyobb pulykanyak 
  • 2-3 közepes petrezselyemgyökér
  • 2-3 közepes sárgarépa

Tálaláshoz:

  • ázsiai tészta (pl. Soba)
  • lágy tojás (fél)
  • vékony csíkokra szelt (julienne) sárgarépa
  • előfőzött fafül gomba (ennek hiányában: friss, szeletelt csiperkegomba étolaj-vaj keverékén átpirítva)
  • levesben főtt hús csíkokra szelve
  • zsenge zöldborsó
  • póréhagyma zöld szára
  • fekete szezámmag
  • chiliolaj / szójaszósz ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A pulykanyakat főzőedénybe tesszük, annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Feltesszük főni, a keletkező habot lekanalazzuk. Alacsony lángon főzzük.
  2. Kb. 1,5 óra főzés után beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, sózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. A húst és zöldséget kiszedjük, hűlni hagyjuk, a levest leszűrjük.

Tálalás:

  1. Tányérba teszünk egy adag húst, mellé a zöldborsót, gombát, csíkokra szelt sárgarépát, főtt ázsiai tésztát, a tányér széléhez „ültetjünk” egy fél lágy tojást, majd óvatosan felengedjük a szűrt húslevessel.
  2. Megszórjuk póréhagyma karikákkal és szezámmaggal. Forrón tálaljuk.
  3. Kínálhatunk hozzá chiliolajat / szójaszószt.

 

Ha igazán zsenge a fagyasztott zöldborsó, szükségtelen előfőzni, hagyjuk csak egyszerűen kiengedni. A julienne-re vágott sárgarépát sem szükséges hőkezelni, direkt jól áll ennek a levesnek, ha van benne egy kis roppanós hozzávaló.

 

(A levesben főtt répaféléket a tálaláshoz nem használtam fel.) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük