A ramen egyik legnagyobb szépsége a szabadság: tulajdonképpen azzal gazdagítjuk, amivel csak szeretnénk. Kevés maradék húslevesből is abszolút érdemes elkészíteni, annyira gazdag, tartalmas, laktató, hogy főételként is megállja a helyét. Levesimádóknak kötelező kipróbálni!
Leves:
- 2 nagyobb pulykanyak
- 2-3 közepes petrezselyemgyökér
- 2-3 közepes sárgarépa
- só
Tálaláshoz:
- ázsiai tészta (pl. Soba)
- lágy tojás (fél)
- vékony csíkokra szelt (julienne) sárgarépa
- előfőzött fafül gomba (ennek hiányában: friss, szeletelt csiperkegomba étolaj-vaj keverékén átpirítva)
- levesben főtt hús csíkokra szelve
- zsenge zöldborsó
- póréhagyma zöld szára
- fekete szezámmag
- chiliolaj / szójaszósz ízlés szerint
Elkészítés:
- A pulykanyakat főzőedénybe tesszük, annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Feltesszük főni, a keletkező habot lekanalazzuk. Alacsony lángon főzzük.
- Kb. 1,5 óra főzés után beletesszük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, sózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A húst és zöldséget kiszedjük, hűlni hagyjuk, a levest leszűrjük.
Tálalás:
- Tányérba teszünk egy adag húst, mellé a zöldborsót, gombát, csíkokra szelt sárgarépát, főtt ázsiai tésztát, a tányér széléhez „ültetjünk” egy fél lágy tojást, majd óvatosan felengedjük a szűrt húslevessel.
- Megszórjuk póréhagyma karikákkal és szezámmaggal. Forrón tálaljuk.
- Kínálhatunk hozzá chiliolajat / szójaszószt.
Ha igazán zsenge a fagyasztott zöldborsó, szükségtelen előfőzni, hagyjuk csak egyszerűen kiengedni. A julienne-re vágott sárgarépát sem szükséges hőkezelni, direkt jól áll ennek a levesnek, ha van benne egy kis roppanós hozzávaló.
(A levesben főtt répaféléket a tálaláshoz nem használtam fel.)