főétel

Vörösboros, babos csirkemáj

Szombaton piacmustrán jártunk: ez alkalommal a budapesti Lehel téri piacot térképeztük fel.  Micsoda színek, illatok! Gyönyörű áruk, hatalmas választék és a vidékinél jóval kedvezőbb árakat találtunk. Csodaszép, hatalmas tarkabatot vettem, amivel egy kiváló őszi egytálételt gazdagítottam: vörösboros, babos csirkemáj készült, amit vadkovászos kenyérből készült, fokhagymás pirítóssal fogyasztottunk.

Hozzávalók:

  • 1 nagyon nagy fej vöröshagyma (hajszálvékonyra szelve)
  • sertészsír
  • 30-35 dkg nagyszemű tarkabab
  • 60-70 dkg csirkemáj
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • őrölt bors
  • 3-4 darab babérlevél
  • szárított majoranna
  • 2 ek. balzsamecet

Elkészítés:

  1. A babot előző nap bőséges mennyiségű vízzel beáztatjuk.
  2. Másnap leszűrjük, bő vízben puhára főzzük (só hozzáadása nélkül). 
  3. A zsiradékon aranysárgára fonnyasztjuk a vöröshagymát.
  4. Hozzáadjuk a balzsamecetet, a vörösbor felét, kissé zsírjára sütjük.
  5. Beletesszük a tisztított csirkemájat, mérsékeljük a lángot, fedő alatt pároljuk.
  6. Közben hozzáadjuk a maradék vörösbort, a babérlevelet, majorannát, őrölt borsot és addig főzzük, amíg a máj puha lesz.
  7. Beletesszük a lecsöpögtetett babot, kis vizet adunk hozzá és néhány perc alatt összefőzzük.
  8. Amikor az edény alatt elzárjuk a tüzet, csak akkor sózzuk.

 

Fokhagymás pirítóssal és sült szalonna szelettel tálaljuk.

 

Elronthatatlan, nagyon finom, tartalmas őszi fogás. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük