Szombaton piacmustrán jártunk: ez alkalommal a budapesti Lehel téri piacot térképeztük fel. Micsoda színek, illatok! Gyönyörű áruk, hatalmas választék és a vidékinél jóval kedvezőbb árakat találtunk. Csodaszép, hatalmas tarkabatot vettem, amivel egy kiváló őszi egytálételt gazdagítottam: vörösboros, babos csirkemáj készült, amit vadkovászos kenyérből készült, fokhagymás pirítóssal fogyasztottunk.
Hozzávalók:
- 1 nagyon nagy fej vöröshagyma (hajszálvékonyra szelve)
- sertészsír
- 30-35 dkg nagyszemű tarkabab
- 60-70 dkg csirkemáj
- 2,5 dl száraz vörösbor
- só
- őrölt bors
- 3-4 darab babérlevél
- szárított majoranna
- 2 ek. balzsamecet
Elkészítés:
- A babot előző nap bőséges mennyiségű vízzel beáztatjuk.
- Másnap leszűrjük, bő vízben puhára főzzük (só hozzáadása nélkül).
- A zsiradékon aranysárgára fonnyasztjuk a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a balzsamecetet, a vörösbor felét, kissé zsírjára sütjük.
- Beletesszük a tisztított csirkemájat, mérsékeljük a lángot, fedő alatt pároljuk.
- Közben hozzáadjuk a maradék vörösbort, a babérlevelet, majorannát, őrölt borsot és addig főzzük, amíg a máj puha lesz.
- Beletesszük a lecsöpögtetett babot, kis vizet adunk hozzá és néhány perc alatt összefőzzük.
- Amikor az edény alatt elzárjuk a tüzet, csak akkor sózzuk.
Fokhagymás pirítóssal és sült szalonna szelettel tálaljuk.
Elronthatatlan, nagyon finom, tartalmas őszi fogás.
