főétel

Dolma – töltött szőlőlevél

A dolma egy hagyományos ételkategória a Közel-Kelet, a Balkán és a mediterrán térség konyháiban, amelynek neve a török „dolmak” igéből ered, jelentése: megtölteni. A dolma olyan étel, amelyben különféle zöldségeket vagy leveleket ízesített töltelékkel – például rizzsel, zöldfűszerekkel, hüvelyesekkel, esetenként hússal – töltenek meg, majd megfőznek vagy párolnak. A legismertebb dolma a szőlőlevélbe tekert töltött rizs, …

de számos más levél is alkalmas töltikeként, például:
 
• káposztalevél (különösen a balkáni és kelet-európai konyhákban), 
• mángoldlevél,
• töklevél, 
• céklalevél,
• reteklevél, 
• karalábélevél, 
• szamócalevél.
 
A töltelékek sokfélék lehetnek, a vegetáriánus változatok gyakran tartalmaznak rizst, lencsét, bulgurt, fenyőmagot, aszalt gyümölcsöt és sok zöldfűszert (pl. kaprot, mentát, petrezselymet). A dolma édesen vagy sósan is elkészíthető, és hidegen vagy melegen, gyakran citrommal meglocsolva tálalják.
 
A dolma nemcsak tápláló és ízletes, hanem a közös étkezések, ünnepek és családi összejövetelek fontos fogása is számos kultúrában.   
 
Mi a legautentikusabbat, a szőlőlevélbe tekert változatot próbáltuk ki, szerencsére alapanyag van bőven. Kerti konyhánkban készült még joghurtos, mentás török csirkeleves is.

Hozzávalók:

32 db-hoz:

  • 32 nagyobb, bio szőlőlevél (friss)
  • 1 csésze rizs (2,5 dl)
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 nagyobb vöröshagyma (apró kockákra vágva)
  • őrölt bors
  • zsiradék (én kókuszzsírt használtam) 
  • tálaláshoz: 
  • görög joghurt + sok friss kapor / citrom

Elkészítés:

  1. A rizst megfőzzük, de nem kell teljesen puhának lennie (kb. 80%-os készültségű legyen). 
  2. A darált húst összekeverjük a vöröshagymával, sóval, borssal, majd a kihűlt rizssel.
  3. A szőlőlevelet egy pár másodpercre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk.
  4. Szűrővel kivesszük, hagyjuk lecsepegni. 
  5. Kiterítjük és kis darált hús hengereket teszünk a közepére, majd a levelet szorosan ráhajtjuk-feltekerjük, végül kizsírozott sütőedénybe tesszük. Adhatunk hozzá egy nagyon kevés vizet (0,5 dl), hogy valóban legyen lehetősége puhára párolódni. (Sok nem kell hozzá.) 
  6. Alufóliával fedjük az edényt, majd előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. 
  7. Kapros-joghurtos mártogatóval tálaljuk. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük