A dolma egy hagyományos ételkategória a Közel-Kelet, a Balkán és a mediterrán térség konyháiban, amelynek neve a török „dolmak” igéből ered, jelentése: megtölteni. A dolma olyan étel, amelyben különféle zöldségeket vagy leveleket ízesített töltelékkel – például rizzsel, zöldfűszerekkel, hüvelyesekkel, esetenként hússal – töltenek meg, majd megfőznek vagy párolnak. A legismertebb dolma a szőlőlevélbe tekert töltött rizs, …
de számos más levél is alkalmas töltikeként, például:
• káposztalevél (különösen a balkáni és kelet-európai konyhákban),
• mángoldlevél,
• töklevél,
• céklalevél,
• reteklevél,
• karalábélevél,
• szamócalevél.
A töltelékek sokfélék lehetnek, a vegetáriánus változatok gyakran tartalmaznak rizst, lencsét, bulgurt, fenyőmagot, aszalt gyümölcsöt és sok zöldfűszert (pl. kaprot, mentát, petrezselymet). A dolma édesen vagy sósan is elkészíthető, és hidegen vagy melegen, gyakran citrommal meglocsolva tálalják.
A dolma nemcsak tápláló és ízletes, hanem a közös étkezések, ünnepek és családi összejövetelek fontos fogása is számos kultúrában.
Mi a legautentikusabbat, a szőlőlevélbe tekert változatot próbáltuk ki, szerencsére alapanyag van bőven. Kerti konyhánkban készült még joghurtos, mentás török csirkeleves is.
Hozzávalók:
32 db-hoz:
- 32 nagyobb, bio szőlőlevél (friss)
- 1 csésze rizs (2,5 dl)
- 500 g darált sertéshús
- 1 nagyobb vöröshagyma (apró kockákra vágva)
- só
- őrölt bors
- zsiradék (én kókuszzsírt használtam)
- tálaláshoz:
- görög joghurt + sok friss kapor / citrom
Elkészítés:
- A rizst megfőzzük, de nem kell teljesen puhának lennie (kb. 80%-os készültségű legyen).
- A darált húst összekeverjük a vöröshagymával, sóval, borssal, majd a kihűlt rizssel.
- A szőlőlevelet egy pár másodpercre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk.
- Szűrővel kivesszük, hagyjuk lecsepegni.
- Kiterítjük és kis darált hús hengereket teszünk a közepére, majd a levelet szorosan ráhajtjuk-feltekerjük, végül kizsírozott sütőedénybe tesszük. Adhatunk hozzá egy nagyon kevés vizet (0,5 dl), hogy valóban legyen lehetősége puhára párolódni. (Sok nem kell hozzá.)
- Alufóliával fedjük az edényt, majd előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük.
- Kapros-joghurtos mártogatóval tálaljuk.