vegán

Sörélesztő pehely – a vegán sajt

A sörélesztő pehely egy inaktivált élesztő, amelyet cukorrépa melaszban, vagy más növényi közegben tenyésztenek és hőkezeléssel inaktiválnak, szárítanak, pelyhesítenek. Nem élő élesztő, tehát kelesztéshez abszolút alkalmatlan, inkább fűszerként, ízesítőként használjuk. Enyhén sajtos, „umami” íze miatt a vegán és vegetáriánus konyha legnagyszerűbb sajt helyettesítője.

Teljes értékű növényi fehérjeforrás, minden esszenciális (létfontosságú) aminosavat tartalmaz, B-vitaminokban és ásványi anyagokban (cink, szelén, magnézium, vas, kálium) igen gazdag. Élelmi rost tartalma jótékonyan hat az immunrendszerre és a bélflórára, kalóriaszegény, zsírszegény, így diétás étrendben is jól használható. 

Használhatjuk tészára, zöldségre, szendvicsbe, tortillába szórva, krémlevesek, szószok, mártogatók ízesítésére és lehet vegán sajtmártás alapanyaga is. 

 

A fotón: teljes kiőrlésű tészta sült paradicsomszósszal, párolt brokkolival, sörélesztő pehellyel megszórva. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük