Végre tavaszodik a Bakonyban: bár a napokban barátságtalan, hideg szél fúj, de a korábbi napok enyhülésének köszönhetően a Bakony alját övező mezőkön már tavaszi héricsek bólogatnak, az erdő mélyén a hóvirágok mellett ibolyák nyílnak és végre előbújt a medvehagyma is! Az elmúlt évek során számos finomság született konyhámban medvehagyma felhasználásával: krémleves sajtgombóccal, medvehagymás palacsinta, salátával, lazaccal töltve, medvehagymás, tejszínes, mustáros csirkeragu, fűszeres rizzsel töltött medvehagyma „dolma” (töltike), medvehagymás csiga leveles tésztából és így tovább… Ma átadtam a konyhai terepet páromnak, mert kenyere utánozhatatlan, recept nélkül dolgozik és mindig magával ragadó a végeredmény. 12 km-es minitúránkból néhány csokor medvehagymával hazatérve kézenfekvő volt, hogy ki kell próbálni a medvehagymával gazdagított kenyeret is. Mámorító illatok a konyhából…!!!
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (BL55)
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 ek. só
- 2 ek étolaj
- egy nagy csokor medvehagyma (apróra vágva)
- víz, amennyit felvesz (kb. 5 dl)
Elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, majd pedig az étolajat és az aprított medvehagymát.
- Alaposan összekeverjük, kis ideig dagasztjuk (kézzel is megfelelő).
- Letakarjuk és meleg helyen kb. duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc / 1 óra alatt.
- Amikor megkelt, kissé átgyúrjuk, vékonyan kiolajozott kenyér formába tesszük. Újból hagyjuk 15-20 percet kelni.
- Jól előmelegített sütőbe toljuk (180-190 fok), addig sütjük, míg aranyszínű lesz.
- Ha kihűlt, könnyen kiborítható a formából.