A salátaöntetek – dresszingek – szerepe nem csak az, hogy “öltöztessék” a salátát, nem kizárólag esztétikai célt szolgálnak. A jól megválasztott öntet harmonikus, egymást erősítő egységet alkot a salátával. Mindemellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy számos zsírban oldódó vitamin van, így tehát az értékes tápanyagok felszívódását, emésztését is megkönnyítik.
Találó az a mondás, mely szerint egy jó salátaöntethez négy emberre van szükség: egy pazarlóra, aki az olajjal bánik, egy zsugorira, aki az ecetért felelős, egy ínyencre, akinek a sót köszönhetjük, és még inkább az, aki tudja a helyes mennyiségeket.
Vinegrett / Vinaigrette
Hozzávalók:
- friss idényfűszerek
- 2 ek. ecet (borecet, fűszeres ecet, stb.)
- egy kis fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 tk. közepes erősségű mustár
- 2-3 ek. olaj (olívaolaj vagy napraforgóolaj)
- só
- bors
Elkészítés:
Finomra aprítjuk a friss idényfűszereket. Attól függően, hogy mit használunk, változó mennyiségekre lehet szükségünk, hisz az aromák intenzitása is változó. (Merjünk kísérletezni, nincsenek kőbe vésett szabályok!) Tegyük a fűszereket egy tálba, öntsük rá az ecetet, majd keverjük össze. Az ecet felszabadítja a fűszerek illatát. Nem kell az elején hozzáadni az olajat, mert bevonja a fűszereket és ezáltal csökkenti az ízüket, aromájukat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, keverjük össze. Közben egy másik tálkában keverjük alaposan össze a mustárt és az olajat. (Ha az állaga túlságosan sűrű, egy kevéske vízzel / borral higíthatunk rajta.) Végezetül adjuk hozzá a fűszeres, hagymás keveréket és alaposan keverjük el az egészet.
A vinegrett sokféle módon készülhet a felhasznált alapanyagok függvényében. Van, aki frissen facsart citromot is ad hozzá, de tehetünk bele kevés cukrot / édesítőszert, vagy akár málnaecetet. Közönséges napraforgóolaj helyett használhatunk akár mogyoróolajat, vagy kimondottan salátákhoz készülő olyan napraforgóolajat, amelynek bizonyos százalékban tökmagolajat is tartalmaz.
Tejszínes joghurtöntet
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 50 ml tejszín
- 1 ek. joghurt
- 1/2 citrom
- friss idényfűszerek
- só
- bors
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a finomra vágott hagymát. Öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a joghurtot és keverjük össze a hagymával. Csavarjuk bele a fél citrom héját, adjuk hozzá az idényfűszereket, ízesítsük sóval, borssal és alaposan keverjük el.
A tejszínes szósz hatására a kesernyésebb saláták – radicchió, cikória, stb. – veszítenek némiképp keserű ízükből. Édes és savanyú változatot némi ketchup, illetve curry hozzáadásával nyerhetünk.
Majonéz
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 1 tk. közepes erősségű mustár
- kb. 1/2 bögre napraforgóolaj
- só
- bors
Elkészítés:
Felütjük a tojásokat, a fehérjét és a sárgáját különválasztjuk. A sárgájához adjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd elektromos habverővel habosra keverjük. Cseppenként adjuk hozzá az olajat és jól összedolgozzuk a keveréket. (Tegyünk bele megfelelő mennyiségű olajat, hogy a majonéz kellőképp sűrű legyen. A felhasznált olaj mennyisége a tojások sárgájának nagyságától függ.) Házi majonézünk megfelelő, körültekintő tárolására nagyon figyeljünk oda, hisz nyers tojás felhasználásával készül!
Remulád mártás
Hozzávalók:
- majonéz (a fent elkészített módon, mennyiségben)
- 2 kis ecetes uborka
- egy kevés uborkalé
- 1 keményre főzőtt tojás
- 2 szardíniafilé
- 2 tk. kapribogyó
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- bors
Elkészítés:
Készítsük el a majonézt, tegyük egy tálkába. Tegyünk bele 2 ek. uborkalét, sózzuk, borsozzuk és jól keverjük össze. A főtt tojást vágjuk apró kockákra. Tördeljük össze a szardíniát, aprítsuk fel a kapribogyót és a vöröshagymát, majd ezeket keverjük bele a majonézbe. Ha szükséges, ízesítsük sóval, borssal.
Ezersziget öntet
Hozzávalók:
- majonéz (a fent elkészített módon, mennyiségben)
- 1 ek. chiliszósz (helyette: ketchup és chilipor)
- 1 tk. őrölt paprika
- 2 ek. tejszín
Elkészítés:
Keverjük a majonézhez a chiliszószt, az őrölt paprikát, a tejszínt és elektromos habverővel dolgozzuk krémesre az öntetet.
Chiliolajos vinaigrette
Hozzávalók:
- 6 ek. chiliolaj
- 3 ek. vörösborecet
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat. Ha még csípősebben szeretnénk, tehetünk még bele chilipelyhet is.
Fokhagymás, joghurtos öntet
Hozzávalók:
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 150 ml joghurt
- 2 ek. fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.
Fűszernövényes vinaigrette
Hozzávalók:
- 6 ek. olívaolaj
- 2 ek. vörösborecet
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 ek. apróra vágott snidling
- 1 ek. apróra vágott petrezselyem / vagy menta
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.
Juharszirupos, mustáros öntet
Hozzávalók:
- 2 ek. juharszirup
- 6 ek. olívaolaj
- 1 púpozott ek. szemes mustár
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.
Mézes-lime-os öntet
Hozzávalók:
- 3 ek. lime lé
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 1 ek. méz
- 2 ek. fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.