Szarvas Sztroganoff

Hozzávalók:

4-6 személyre:

  • 60 dkg szarvascomb
  • 35 dkg csiperkegomba
  • 8 db csemegeuborka
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 nagy ek. zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • fél csokor aprított petrezselyemzöld

Elkészítés: 

A megmosott, leszárogatott húst kis ujjnyi csíkokra vágjuk. Felhevített zsiradékon nagy lángon körbepirítjuk. Mérsékeljük a lángot.

Beletesszük az edénybe a kockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul. Ha nagyon elfőtte a levét, kevés vizet adunk hozzá. Beletesszük a csíkokra vágott uborkát.

Egy kis tálkában a mustárt és a tejfölt elkeverjük, majd egy-két merőkanálnyi meleg szaftot adunk hozzá, újból elkeverjük és a forró raguhoz öntjük vékony sugárban, gyakori keverés mellett. Összeforraljuk és frissen aprított petrezselyemmel gazdagon megszórva tálaljuk.

 

  • Aprított medvehagymával gazdagon megszórt, majd zsiradékon átpirított nokedlivel tálaltam.
  • Őz-, vaddisznócombból vagy marhahúsból is érdemes elkészíteni. Ha nagyon gyors verzióra törekszünk, akár csirkecomb filéből is készülhet.