Kecskecomb

Hozzávalók:

3-4 személyre:

  • 2-2,5 kg kecskecomb 

a páchoz:

  • 2,5 egész fej fokhagyma
  • kb. 2 l tej

a sütéshez:

  • zsír
  • kevés víz

Elkészítés:

A kecskecombot 2-3 kisebb darabra vágjuk, a csont mentén fűrészeljük. (Ne használjunk bárdot, mert a csont szilánkos lesz.) A kecskecombot egy nagyobb edénybe tesszük. 

A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón átpréseljük, majd a húsra tesszük úgy, hogy mindenhová jusson, végül felöntjük tejjel. A tej a húst mindenhol lepje el! Az edényt befedjük és 2-3 napra hűtőbe tesszük érlelődni. 

A sütés napján kivesszük a tejből a húst, lecsepegtetjük, leszárogatjuk, majd alaposan besózzuk. Kizsírozott tűzálló tálba fektetjük. A zsiradékból kis forgácsokat teszünk a húsra, majd kevés vizet öntünk rá és alufóliával fedjük. Előmelegített sütőbe toljuk, közepes lángon kb. 2 óra alatt puhára sütjük. Amikor puha, levesszük a fóliát és még nagyjából negyed órát sütjük nagyobb lángon, hogy szép piros színt kapjon.

Az étel elkészítéséhez 1 éves jószág húsát használtam fel. Tepsis zöldséggel tálaltam, ami remekül illet hozzá.

 

 

 

 

 

A kecskehús magas tápértékű, könnyen emészthető és – a birkával ellentétben – nem zsíros, nem faggyús. Íze kissé hasonló a birkahúshoz, vagyis némiképp édeskés – ezt érdemes figyelembe venni a fűszerezésnél. Az izomrostok között sok a kötőszövet, így sütéskor sem szárad ki könnyen. Érdemes fiatal jószág húsát választani, mert a zsenge hús még nagyobb élvezeti értékkel bír.