Mákos nudli

Hozzávalók:

4 fő részére:

  • 1 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • + a tálaláshoz: ízlés szerinti mennyiségű mák 

Elkészítés:

A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük (ez a burgonya nagyságától függően 35-40 perc). Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk.

Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk (még melegen!). (Ha megvárjuk, míg az összetört burgonya kihűl és csak utána dolgozzuk hozzá a lisztet, akkor egyrészt nagyon sok lisztet fog felvenni – ettől kemények lesznek a gombócok, – másrészt a massza gyúrás közben ragadós, kezelhetetlen lesz.) 

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű, sós vizet forralunk.

Kb. 1 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket 4-5 cm-es hosszúságban felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le. Ha nem lisztes fajtájú a burgonya, és a massza mégis leragad, kevés lisztet szórjunk a munkalapra.)

A nudlit kisebb adagokban a forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére,  szűrőlapáttal kiszedjük, hideg vízzel átöblítjük, majd edénybe tesszük, kevés zsiradékkal meglocsoljuk, hogy ne ragadjanak össze. Ízlés szerinti mennyiségű darált mákkal tálaljuk.