Citromos sajttorta

Citromos sajttorta (sütés nélkül)

Normál méretű kapcsos tortaformához

ALAP:

  • 375 g zabkeksz
  • 210 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja

KRÉM:

  • 500 g túró
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukor
  • 100 g citromlé (frissen facsart)
  • 2 citrom héja
  • 100 g habtejszín
  • 1 tasak étkezési zselatin (15 g)

TETEJE:

  • 1 tasak színtelen tortazselé (12 g)
  • 60 g citromlé (frissen facsart)
  • 250 ml víz
  • 3 csapott ek. cukor
  • 1/4 mk. kurkuma

DÍSZÍTÉS:

4-5 szelet citrom cukorszirupban (100 ml víz, 80 g cukor) pár percig főzve / pirított mandula szeletkék / menta- vagy citromfű levélkék / lime reszelt héja / kandírozott citrom, stb.

Elkészítés:

Alap:

A kekszet késes aprítóban morzsásra törjük, olvasztott vajjal, citromhéjjal összedolgozzuk, majd sütőpapírral fedett kapcsos tortaformába egyengetjük és hűtőbe tesszük.

Krém:

A krém hozzávalóit – a habtejszín és a zselatin kivételével – tálba tesszük és kézi mixerrel jól összedolgozzuk.

A tejszínt főzőedénybe tesszük a zselatin porral, elkeverjük és jól összemelegítjük. Nem kell forralni. Akkor jó, ha a zselatin teljesen feloldódik. Félre tesszük, hagyjuk kicsit hűlni.

Ha kissé kihűlt, vékony sugárban a túrókrémhez öntjük, miközben folyamataosan keverjük a kézi mixerrel. A két részt jól összedolgozzuk.

Rásimítjuk a tortaalapra és pár órán át hűtjük.

Teteje:

A citromlét, vizet, cukrot, tortazselét főzőedénybe tesszük, jól összemelegítjük. Elzárjuk a tüzet az edény alatt és végül belekeverjük a kurkumát, amitől gyönyörű színt kap.

Hagyjuk hűlni, majd nagyon vékony sugárban a jól behűtött tortára öntjük és ismét hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt levesszük a kapcsot a formáról (érdemes vékony pengéjű késsel a tortát a formától elválasztani, körbevágni), majd ízlés szerint díszítjük.

Kellően lehűtve gyönyörűen szelhető.

Díszítés:

Cukorszirupban néhány percig főzött, lecsepegtetett citromkarikákkal és mentalevelekkel díszítjük.

Tehetünk rá pirított mandulát is, izgalmas lesz a különböző textúrák keverése (lágy krém, ropogós mandula).

Még szebb lesz, ha lime reszelt héjával megszórjuk a torta szélét.