Citromos sajttorta (sütés nélkül)
Normál méretű kapcsos tortaformához
ALAP:
- 375 g zabkeksz
- 210 g vaj
- 1 citrom reszelt héja
KRÉM:
- 500 g túró
- 250 g mascarpone
- 150 g cukor
- 100 g citromlé (frissen facsart)
- 2 citrom héja
- 100 g habtejszín
- 1 tasak étkezési zselatin (15 g)
TETEJE:
- 1 tasak színtelen tortazselé (12 g)
- 60 g citromlé (frissen facsart)
- 250 ml víz
- 3 csapott ek. cukor
- 1/4 mk. kurkuma
DÍSZÍTÉS:
4-5 szelet citrom cukorszirupban (100 ml víz, 80 g cukor) pár percig főzve / pirított mandula szeletkék / menta- vagy citromfű levélkék / lime reszelt héja / kandírozott citrom, stb.
Elkészítés:
Alap:
A kekszet késes aprítóban morzsásra törjük, olvasztott vajjal, citromhéjjal összedolgozzuk, majd sütőpapírral fedett kapcsos tortaformába egyengetjük és hűtőbe tesszük.
Krém:
A krém hozzávalóit – a habtejszín és a zselatin kivételével – tálba tesszük és kézi mixerrel jól összedolgozzuk.
A tejszínt főzőedénybe tesszük a zselatin porral, elkeverjük és jól összemelegítjük. Nem kell forralni. Akkor jó, ha a zselatin teljesen feloldódik. Félre tesszük, hagyjuk kicsit hűlni.
Ha kissé kihűlt, vékony sugárban a túrókrémhez öntjük, miközben folyamataosan keverjük a kézi mixerrel. A két részt jól összedolgozzuk.
Rásimítjuk a tortaalapra és pár órán át hűtjük.
Teteje:
A citromlét, vizet, cukrot, tortazselét főzőedénybe tesszük, jól összemelegítjük. Elzárjuk a tüzet az edény alatt és végül belekeverjük a kurkumát, amitől gyönyörű színt kap.
Hagyjuk hűlni, majd nagyon vékony sugárban a jól behűtött tortára öntjük és ismét hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt levesszük a kapcsot a formáról (érdemes vékony pengéjű késsel a tortát a formától elválasztani, körbevágni), majd ízlés szerint díszítjük.
Kellően lehűtve gyönyörűen szelhető.
Díszítés:
Cukorszirupban néhány percig főzött, lecsepegtetett citromkarikákkal és mentalevelekkel díszítjük.
Tehetünk rá pirított mandulát is, izgalmas lesz a különböző textúrák keverése (lágy krém, ropogós mandula).
Még szebb lesz, ha lime reszelt héjával megszórjuk a torta szélét.