Bodzaszörp

Hozzávalók:

1 db 4250 ml-es befőttes üveghez:

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 2-3 kk. citromsav
  • bodzavirág az üveg kb. harmadáig töltve (minél több virágot használunk, annál intenzívebb lesz a végeredmény)
  • citrom
  • 1 tasak bodzaszörp tartósító (vagy egy kevés nátrium-benzoát)

Elkészítés:

A cukrot alaposan elkeverjük a vízben, majd néhány perc alatt sűrűre beforraljuk. Hozzáadjuk a citromsavat és langyosra hűtjük.

Belekeverjük a készen kapható bodzaszörp tartósítót (vagy ennek hiányában a nátrium-benzoátot).

A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét. (A bodzavirágokat mosni nem kell, mert azzal teljesen megfosztjuk a virágpor tartalmától. Ezért is fontos napsütésben – és nem eső után – gyűjteni.)

A citromokat megsúroljuk, majd karikázzuk. A bodzavirágokat és a citromkarikákat beletesszük az üvegbe, majd felöntjük a langyos sziruppal. (Ha túl meleg a szirup, a virágok csúnyán bebarnulnak.)

Az üveget lezárjuk és 2-3 napig meleg helyen, de nem tűző napon érleljük, minden nap alaposan átkeverve.

2-3 nap után leszűrjük (jó szolgálatot tesz egy sűrű szövésű gézdarab vagy akár egy tiszta harisnya a szűrésnél, hogy valóban tiszta szörpöt kapjunk). 

A szörpöt palackozzuk.

(Korábban olyan receptet is kipróbáltam, ami nem alkalmazott tartósítószert a bodzaszörp készítésénél. Ez csak akkor járható út, ha kisebb mennyiséget készítünk és a kész szörpöt hűtve tudjuk tárolni, illetve  ha hőkezeléssel, pl. befőző automata segítségével dunsztolunk.

Ha erre nincs mód, akkor inkább ne kockáztassuk – megeshet, hogy a melegben felforr a szörp és sok értékes munkánk veszhet kárba. A biztos végeredményhez az is nagyon fontos, hogy az üvegek és a kupakok is tökéletesen tiszták legyenek!)