Birsalma befőtt

Hozzávalók:

5-6 db 720 ml-es üveghez: 

  • 3,5-4 kg tisztított birsalma 
  • 450-500 g cukor
  • 1 tasak befőtt tartósító
  • 4-5 kisebb darab fahéjrúd
  • 1 ek. szegfűszeg
  • 6-8 egész szegfűbors
  • 1 tasak citromsav (20 g)

Elkészítés: 

A birsalmát folyó víz alatt alaposan megmossuk. Zöldséghámozóval meghámozzuk, felezzük, magházát  – és az esetleges hibás részeket – kivesszük, szeletekre / darabokra vágjuk és langyos vízben feloldott citromsavas “fürdőbe” tesszük. (Érdemes egyenként hámozni, darabolni, hogy mielőbb citromos vízbe kerüljön, így elkerülhető a gyümölcs gyors megbarnulása.)

1,5 liter vizet elkeverünk a cukorral és az egy tasak befőtt tartósítóval. Beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot és felforraljuk.

Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt birsalmát és újraforrásig főzzük. Ha már forr, azonnal zárjuk el a tüzet az edény alatt, mert innentől nagyon gyorsan szétfőhetnek az érettebb / kisebb darabok. 

Alaposan elmosott üvegekbe szedjük a gyümölcsöt, majd felöntjük a főzőlével úgy, hogy a birsalmát teljesen ellepje. 

Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 


 

Hagyományos módon, befőtt tartósító híján, nedves dunsztolással készítve:

A birsalmákat alaposan megmossuk, vékonyan meghámozzuk, magvait kiszedjük. Alapos mosás után felszeljük, majd bő, citromos vízben puhára főzzük.

Hideg vízbe szedjük, jól lecsepegtetjük, majd üvegekbe tesszük és lehűtött, fűszeres cukorsziruppal felöntjük.

Cukorszirup: 1 l vízhez 60 dkg cukrot számolunk. Tegyünk bele fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, forraljuk fel, hűtsük ki és öntsük az üvegekbe úgy, hogy a gyümölcsöt ellepje.

Az üvegeket zárjuk le és állítsuk egy konyharuhával bélelt nagy edénybe. Az edénybe annyi vizet öntsünk, ami az üvegek 2/3-áig ér. Gyöngyözve forraljuk 20 percen keresztül. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni, majd állítsuk végleges helyükre.