Ecet

A különféle ecetek ételeink ízesítésére és tartósítására szolgálnak, melyek két nagy csoportra oszthatóak: biológiai erjesztésűek és ipari előállításúak. Számos bizonyíték támasztja alá az ecet sokrétű jótékony hatását: szív- és érrendszeri hatások, rákellenes hatás – különösen a japán rizsecet vonatkozásában, csökkenti az étkezés után vércukor szintet, fontos az elhízás elleni küzdelemben, stb.

A legismertebb ecetfajták:

  • almaecet: az alma összes jótékony hatásával bíró ecetféle, melyet otthon is elkészíthetünk. Készítési folyamata nagyban hasonlít a kovászos uborkáéhoz: egy nagy üvegbe szeletelt vagy reszelt almát teszünk, 1 liter vízhez számítva 20 dkg cukrot adunk, felforraljuk, lehűtjük, az almára öntjük, tetejére kenyérszeletet helyezünk. Valamilyen textilfélével (pl. tiszta konyharuha) lazán lekötjük, meleg helyen kb. 10 napig érleljük. Lefejtjük (és nem leszűrjük, mert akkor zavarossá válik), palackozzuk. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz. 
  • borecet (fehér- és vörösbor ecet): alacsony cukorfokú és alkoholtartalmú borból, biológiai erjesztéssel készülő ecet. A mediterrán országokban nagy hagyományai vannak mind a készítésének, mind pedig konyhai alkalmazásának. 
  • balzsamecet: Modenában készül ez az eredetvédett ízesítő, melyhez a lehető legkésőbb szüretelik a Trebbiano típusú fehér szőlőt. A sűrűre forralt mustot minimum 12 évig érlelik fahordókban. A “tradizionale” balzsamecet – vagyis a hagyományos módszerrel készülő – igen drága. Ami megfizethető és Magyarországon kereskedelmi forgalomban sokkal jobban elterjedt, az az ipari mennyiségben készített balzsamecet, melynek alapja a borecet és a szőlősűrítmény. 
  • ételecet: finomszeszből biológiai erjesztéssel előállított ecet.
  • rizsecet: a távol-keleti konyhák ízesítője, ez az egyik legősibb ecetfajta. Alapja a rizs vagy a rizsbor. Magas antioxidáns tartalmú. Rendszeres fogyasztása a tumorsejtek szaporodását gátolja csakúgy, mint a cukornádecet (szintén távol-keleti ecetféle). 
  • sherryecet: spanyol ízesítő, melyet kiváló minőségű sherryből erjesztenek. Savasabb a többi ecetfélénél, de nem túlzóan.
  • fűszerekkel, zöldségekkel (pl. fokhagyma, citrom, stb.), vagy gyümölcsökkel (pl. eper, málna, birsalma, stb.) ízesített ecet