Vadszeder

A tikkasztó nyári hőségben nem kívánjuk túlságosan a hosszú túrákat, így csak rövidebb, 7-8 km-es kis sétákat teszünk a péti szőlőhegyen lévő kiskertünkből indulva, az ösküi szőlőhegyre érkezve, ahol erdő ölelte tisztáson nemrég hatalmas vadszeder bokrokat találtunk. Két alkalommal gyűjtöttünk az értékes, mézédes gyümölcsből, amiből később lekvárt főztem.

A vadrózsafélék családjába tartozó vadszeder vagy földi szeder élőhelyét megtaláljuk mind síkvidéki, mind pedig hegyvidéki területeken egészen 2000 méteres magasságig. A vadon növő örökzöld növény nemzetsége körülbelül kétszázötven fajt számlál. A legfeljebb két méter magasra megnövő növény bokrosodó, szárai felegyenesedőek és visszahajlóak, ágai rendkívül tüskések, leveleinek éle fogas. Rózsaszín vagy fehér virágai fürtökbe tömörülnek – tavasztól nyárig nyílnak –, ezekből fejlődnek a húsos, kezdetben piros, majd fekete gyümölcsei.

Kiváló C-vitamin forrás és magas az ásványianyag tartalma. Nyirokrendszer- és vértisztító, kiválóan használható gyomorpanaszok és emésztési problémák esetén, megmozgatja a pangó nedveket, ödémákat, vértisztító, csökkenti az érszűkületet, segít az érfal rugalmasságának helyreállításában.

Gyümölcsében magas a vas, mangán, C-vitamin, és ásványi anyagok tartalma, a gyenge gyomor számára gyümölcse kiváló erősítő. Vérszegénységben, lázas meghűlésben, felsőlégúti betegségek kezelésének kiegészítésében első rangú segítő. Operáció utáni felépülés idejét lerövidíti. Egy pohár szederlé enyhíti a szem fáradságát.

A szeder – csakúgy mint a málna – leveleit leforrázva egy nagyon aromás teát nyerhetünk, a levelek forrázata cukorbetegség, hasmenés és hólyaggyulladás kezelésére javasolt.

Külsőleg a levelek vagy gyökerek főzete gargarizálásra használható ínygyulladások, afták, rekedtség  és torokfájás kezelése során.

A teljesen érett, fekete színű szeder nagyon finom frissen, leszedés után azonnal elfogyasztva, gyümölcssalátákban, fagylaltokban. Finom lekvárok és gyümölcslevek készülnek belőle.

Vélemény, hozzászólás?