Görögdinnye

Talán sokan fognak velem egyetérteni, ha azt mondom: nem is igazi az a nyár, ami görögdinnye nélkül telik el!

A görögdinnye tele van meglepetésekkel, hiszen nem gyümölcs, valójában tökféle és nem Görögországból származik, hanem Afrikából – a Kalahári sivatagban ma is szabadon terem.

90 százaléka víz, épp ezért fogyasztása üdítő, de betegségek idején is hasznos, mert pótolja a vizet a szervezetben és a szervezet kitakarításával, a vesék tisztításával hozzásegít a gyógyuláshoz. Bár tápanyagtartalma nem túl nagy, de tartalmaz likopint is – a paradicsomhoz hasonlóan –, ami a daganatos betegségek elleni küzdelemben lehet javunkra.

Ha szeretünk befőzni, érdemes próbát tenni a dinnyelekvárral, héjából pedig savanyúság vagy befőtt, vagyis inkább amolyan kandírozott finomság készülhet, amit pohárkrémekhez, süteményekhez, fagylaltokhoz használhatunk fel.

Vélemény, hozzászólás?