A sokoldalú medvehagyma

Sötét, árnyékos, lombhullató erdőkben nagy számban van jelen, gyakran összefüggő „szőnyeget” alkot a medvehagyma, amit vadfokhagyma néven is ismerünk. Levele nagyfokú hasonlóságot mutat a gyöngyvirág levelével, utóbbi viszont mérgező!

A két növény levelét úgy tudjuk megkülönböztetni egymástól, hogy a medvehagyma levelét megdörzsölve erős fokhagyma illatot érzünk. Évelő növény, ezért gyűjtésnél vigyázzunk, hogy ne tépjük ki a növény gyökereit!

Fő hatóanyaga a medvehagymaolaj, ami élénkítő hatással bír a szervezetre. Fokozza a szervezet ellenállását, étvágygerjesztő hatású, gyulladás- és vérnyomás csökkentő, vértisztító, hozzájárul a légutak tisztulásához. Érelmeszesedés ellen is kiváló. Véralvadásgátló szerekkel együtt ne alkalmazzuk. Külsőleg alkalmazva (borogatás, lemosás, bedörzsölés) segíthet egyes gombás fertőzések kezelésében.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában is: fűszerezhetjük vele leveseinket, készülhet belőle pesto, mártás, pogácsa, eltehetjük olajban, ecetben, ízesíthetjük vele salátáinkat, de ha felaprítjuk, pirítóson, vajas kenyéren is remek.

Vélemény, hozzászólás?