A nyár esszenciája: őszibarack

Ha azt mondom, őszibarack, bizony sokunkban sejlik fel az önfeledt, gondtalan gyermekkori nyarak emléke, amikor mezítláb sétáltunk a kertben és mézédes, lédús barackot majszoltunk, közben a könyökünkön folyt a leve…

Az őszibarack Kínában őshonos, innen terjedt el nyugatra, kb. 3000 éve termesztik. Legközelebbi rokonságába a mandula, szilva és kajszibarack tartozik. Az őszibaracknak rengeteg fajtája létezik. A nektarin – vagy kopasz barack – eredete máig nem teljesen tisztázott. Mind az őszibarack, mind a nektarin lehet sárga vagy fehér. Léteznek változatok, melyek magvaválóak, és olyanok, amelyek húsa a maghoz tapad.

A fán beérett, friss őszibarackot nehéz felülmúlni, de ízletes még sütve, párolva, akár főzve is. Süteményekhez, befőttekhez, ivólevekhez, házi készítésű fagyihoz is fenséges és természetesen dzsemnek is nagyszerű. A leghíresebb barack alapú desszert a híres mesterszakács, August Georg Escoffier Peach Melba-ja (őszibarackos, málnás fagylaltkehely), ami Nelli Melba, híres ausztrál szoprán tiszteletére készült. Nyári kerti partik, baráti összejövetelek slágere lehet a barackpüréből és prosecco-ból készülő Bellini koktél is, ehhez azonban az eredeti receptet követve inkább fehér húsú barackot használjunk, a pürét pedig frissen készítsük el!

Vélemény, hozzászólás?