Uncategorized

Mikrozöldek a konyhaablakban

A mikrozöldek rendkívül egészségesek, mert koncentráltan tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.  Felhasználhatjuk saláták gazdagításához, tehetjük jó minőségű kovácsos kenyérből készült szendvicsbe, díszíthetjük vele leveseinket, főételeinket. Rendkívül egyszerűen termeszthetjük őket magunk is, akár a konyhaablakban, nem kell hozzá semmiféle speciális felszerelés. Nézzük meg részletesen, miért érdemes beépíteni ezeket az étrendbe! 

  • Tápanyagdúsak: A mikrozöldek akár 4-40-szer több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények. Tele vannak vitaminnal (C, E, K), gazdagok ásványi anyagokban (cink, vas, magnézium).
  • Antioxidánsban gazdagok: Segítenek csökkenteni az oxidatív stressz hatásait.
  • Gyulladáscsökkentő hatásúak: a bennük lévő polifenolok és egyéb vegyületek segítenek csökkenteni a szervezet gyulladásos folyamatait.
  • Vércukorszint szabályozó hatást tulajdonítanak nekik: kutatások szerint a brokkolicsíra rendszeres fogyasztása elősegíti a vércukorszint csökkenését.
  • Javítják az emésztést: magas rosttartalmuk révén támogatják az egészséges bélflórát.

Mire van szükségünk, ha szeretnénk otthon mikrozöldeket termeszteni?

  • Magok (brokkoli, retek, borsó, spenót, napraforgó, stb.)
  • Ültetőközeg (virágföld vagy kókuszrost)
  • Lapos edény
  • Vízpermetező (a magok, a föld rendszeres permetezéséhez – naponta permetezzük vízzel, de ne áztassuk el!)

Hogyan csináluk? 

  1. Ültessük el a magokat – ne túl mélyen a talajban, inkább a felszínhez közel. Vékony réteg földdel takarjuk.
  2. Tartsuk a földet folyamatosan nedvesen, de ne elázva!
  3. Tegyük napfényes, világos, meleg helyre, de ne tűző napra!
  4. Ha kibújtak a zöldek (általában 7-14 nap, de van, hogy még előbb) és elérték a 7-10 cm nagyságot, a föld felszíne felett vágjuk le és használjuk fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük