Barátnőm Amerikában élő édesanyjától származik ez a nagyon szerethető, kiváló recept: gyors, nagyon finom és még egészséges is! Ide nem is kell több érv! Meggyőztelek? Próbáld ki! Figyelj rá, hogy ne süsd túl, elég neki 10-12 perc, különben kemény lesz!
Hozzávalók:
- 1,5 csésze liszt (270 g)
- 1,5 csésze apró szemű zabpehely (185 g)
- egy nagy marék mazsola (vagy: 1 csésze étcsoki kis darabokra vágva)
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 csésze barna cukor (300 g)
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- vanília aroma
- csipet só
(A mértékegység: „cup”, általában a mérőpoharakon rajta van, de akinél nincs ilyen, annak megadtam súlyra átszámítva.)
Elkészítés:
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és újból habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük.
- Diónyi gombócokat formázunk.
- Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek.
- Lisztezett aljú pohárral (nálam: kis befőttes üveg) kissé szétlapítjuk a gombócokat, hogy keksz formát kapjunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.