Vörös áfonyás túrótorta

Hozzávalók:

– alap: 

  • 2 csomag kakaós Győri Édes keksz (2×180 g)
  • 20 dkg olvasztott vaj

– krém:

  • 500 g túró
  • 2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 4 ek. porcukor
  • 30 dkg tejföl
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak zselatinpor
  • 200 ml nagyon hidegre hűtött Hulala-tejszín

– legfelső réteg:

  • 7 dl meggylé (vagy más dobozos rostos gyümölcslé)
  • 2 cs. vaníliapuding

– díszítés:

  • meggy / bogyós gyümölcsmentalevél, stb.

Elkészítés:

– alap:

A kekszet késes aprítóban morzsásra daráljuk, felöntjük olvasztott, meleg vajjal, alaposan elkeverjük, átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral fedett kapcsos tortaformába egyengetjük. Hűtőbe tesszük. (A keksznek morzsás állagúnak kell lennie. Ha csak kézzel össze van törve és nagyobb darabok vannak benne, a torta alapja nem fog jól összeállni, nehéz lesz szelni, mert törni, szóródni fog. Lapítsuk bele jól a tortaforma aljába.)

– krém:

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat. Hozzákeverjük az aszalt vörös áfonyát.

Keményre verjük a jól behűtött Hulala-tejszínt. (Ha megfelelően le van hűtve, sokkal jobban, gyorsabban, könnyebben felverődik.) Addig félre tesszük, amíg elkészítjük a zselatint.

A zselatinport 1 dl vízhez keverjük, folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Csak nagyon rövid ideig hagyjuk hűlni, de még melegen, vékony sugárban öntve, folyamatos, gyors keverés mellett a túróhoz adjuk. Hozzákeverjük a felvert tejszínhabot is. 

A túrót a kekszréteg tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük egy-két órára. 

– legfelső réteg:

2 dl meggylét csomómentesre keverünk két tasak vaníliás pudingporral.

5 dl meggylét felforralunk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, időnként megkeverve kicsit hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a túróréteg tetejére, elsimítjuk és néhány órára hűtőbe tesszük. (Vigyázzunk, hogy a puding ne hűljön ki túlságosan, mert akkor nem terül el szépen a torta tetején. Ha még kellően melegen öntjük a behűtött torta tetejére, gyönyörűen el fog simulni, terülni.)

Tetejét ízlés szerint meggyel / bogyós gyümölcsökkel / mentalevéllel, stb. díszítjük.