Zöldségpuffancs

Hozzávalók:

kb. 14 darabhoz: 

  • 450 g cukkini
  • 300 g répa
  • 1 közepes újhagyma
  • 3 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 marék frissen aprított petrezselyem
  • őrölt bors
  • 10 ek. zabpehely
  • étolaj a sütéshez
  • + a tálaláshoz remulád mártás vagy majonézes torma

Elkészítés:

A cukkinik és a répák végeit levágjuk. A zöldséget alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd kimérjük a szükséges mennyiségeket.

A zöldségeket nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát, a zúzott fokhagymát, sóval, borssal fűszerezzük, belekeverjük az aprított petrezselymet, majd a 10 evőkanál zabpelyhet. A masszát jól összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük. (A sótól a zöldség levet ereszt, ezért nyomkodjuk ki jól, a keletkezett levet öntsük le róla, erre már nem lesz szükségünk a továbbiakban.)

Bőséges mennyiségű olajat hevítünk.

Közben a masszából tenyérnyi nagyságú puffancsokat formázunk. Nem baj, ha nem áll össze a massza 100%-osan, csak annyira legyen egyben, hogy szétesés nélkül bele tudjuk tenni a forró olajba (egy lapát segítségével könnyebb).

A kiálló széleket dolgozzuk el, hogy ne váljanak le sütéskor. (Ne csábuljunk el és ne tegyünk bele lisztet – így sokkal jobban megmarad a puffancs könnyedsége, zöldséges ízvilága és talán még kevesebb olajat is szív magába sütéskor.)

Négyesével, ötösével kisütjük a puffancsokat.

Csak annyira süssük meg őket, hogy halvány aranybarna külsőt kapjanak – ne süssük túl, nem zöldségchipset készítünk 🙂 (Akkor jó, ha kívül enyhén roppanós, belül pedig lágy, puha.) A kisült puffancsokat papírtörlővel fedett tányérra tesszük.

Nagyon finom remulád mártással vagy majonézes tormával. (A remulád mártás receptjét itt találod: saláták / salátaöntetek.)

Ehetjük önmagában, lehet belőle szaftos hús körete, de készíthetünk belőle húsmentes hamburgert is 🙂