Zöldségek aszpikban

Zöldségek aszpikban

Hozzávalók:

egy hagyományos őzgerinc formához:

  • 800 ml alaplé 
  • 85 dkg kg vegyes zöldség 
  • 15 dkg házi füstölt sonka főzve, kis kockákra vágva
  • 4 főtt tojás
  • 3 tasak zselatin por

Elkészítés:

Az alaplét 3 kacsa nyakából, zúzájából – jó erősre – főztem. 

A zöldségeket vízben megpároljuk. (Nem főzzük, mert akkor sok beltartalmi értéke elvész.) Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. 

Az alaplevet főzőedénybe öntjük, belekeverjük a zselatinport. Folyamatos keverés mellett majdnem forrásig melegítjük, majd egy keveset az őzgerinc forma aljába öntünk és dermedésig hűtjük.

Utána ráhalmozzuk a párolt zöldségeket, beleállítjuk a tojásokat, rászórjuk a kockázott sonkát és felöntjük a folyékony zselatinnal. 

Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.

Késsel a széleit megvágjuk, majd óvatosan tálcára borítjuk.

Húsvéti hidegtálak éke lehet. 

error: Content is protected !!