egy hagyományos őzgerinc formához:
- 800 ml alaplé
- 85 dkg kg vegyes zöldség
- 15 dkg házi füstölt sonka főzve, kis kockákra vágva
- 4 főtt tojás
- 3 tasak zselatin por
Elkészítés:
Az alaplét 3 kacsa nyakából, zúzájából – jó erősre – főztem.
A zöldségeket vízben megpároljuk. (Nem főzzük, mert akkor sok beltartalmi értéke elvész.) Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.
Az alaplevet főzőedénybe öntjük, belekeverjük a zselatinport. Folyamatos keverés mellett majdnem forrásig melegítjük, majd egy keveset az őzgerinc forma aljába öntünk és dermedésig hűtjük.
Utána ráhalmozzuk a párolt zöldségeket, beleállítjuk a tojásokat, rászórjuk a kockázott sonkát és felöntjük a folyékony zselatinnal.
Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
Késsel a széleit megvágjuk, majd óvatosan tálcára borítjuk.
Húsvéti hidegtálak éke lehet.