Vulkán zsemle

Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk.
  • 10 kis szelet trappista sajt
  • 20 karika füstölt kolbász
  • egy fél csomag kockázott bacon
  • 40 g szódabikarbóna + egy nagy fazék forró víz (a batyuk előfőzéséhez)

Elkészítés: 

1 dl langyos vízbe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és néhány perc alatt felfuttatjuk. 

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és sima, ruganyos tésztát gyúrunk, amit egy órán át letakarva kelesztünk.

Ha megkelt a tészta, 10 egyenlő részre osztjuk, kb. 10×15 cm-es téglalapokat nyújtunk belőlük és megtöltjük a következők szerint: alulra két karika kolbász, rá bacon szalonna, majd pedig a sajt. 

A tészták széleit a töltelékre hajtogatjuk. 

Forrásban lévő vízbe tesszük a szódabikarbónát, vigyázva, hogy ki ne fusson a víz, majd belehelyezzük a tésztabatyukat, oldalanként kb. 30 másodpercig.

Szűrőlapáttal kivesszük a cipócskákat a vízből és a tetejüket éles késsel X alakban bevágjuk.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Nagyon finom, könnyű, ropogós cipócskák lesznek.