Tönkölybúzás vekni

Hozzávalók:

2 hosszúkás fonott veknihez:

A kelesztéshez: 

  • 6 dkg friss élesztő (vagy 2 tasak instant élesztő)
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1,5 dl langyos víz

A tésztához:

  • 80 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 tk.

A tetejére:

  • 1 tojás 
  • darálatlan mák 

Elkészítés:

Az élesztőt tálkába morzsoljuk, felöntjük a 1,5 dl langyos vízzel, cukorral meghintjük és az élesztőt pár perc alatt felfuttatjuk.

A burgonyát puhára főzzük, a vizet leöntjük róla és krumplinyomóval áttörjük.

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, a tojást, a puha vajat, a sót és a 3,5 dl vizet, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle és letakarva, meleg helyen kétszeres nagyságúra kelesztjük. (Gyorsíthatjuk a kelesztés folyamatát, ha a kelesztő edényt meleg vízbe állítjuk, de ne legyen forró!)

Amikor megkelt a tészta, kettéosztjuk, majd a kettéosztott gombócokat harmadoljuk és lisztezett munkalapon hosszú rudakat sodrunk belőle. A rudakat sütőpapírra tesszük át és lazán összefonjuk. A sütőpapírt átemeljük a sütőlemezre, a tésztát ismét letakarjuk konyharuhával és még 15 percet kelesztjük. 

A veknik tetejét megkenjük a tojás és a tej keverékével, megszórjuk a mákkal, majd előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.

 

Tipp:

  • Nagyon finom reggelire pirítósnak.
  • Ha nem fogy el mind és már nem olyan friss, bundás kenyérnek még mindig tökéletes!