Tiroli spenótos gombóc

Hozzávalók:

20 gombóchoz: 

  • 45 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 40 dkg szikkadt kenyér
  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 4 db újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg búzaliszt
  • 8 dkg rétesliszt 
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Tálaláshoz:

  • hajszálvékonyra szelt feketeerdei sonka 
  • ízlés szerinti sajt (parmezán, német / svájci keménysajt, stb.)
  • 10 dkg vaj

Elkészítés: 

A kenyeret “levesbetét” nagyságú kockákra vágjuk és meglocsoljuk a 4 dl langyos tejjel. Félretesszük, hadd szívja magába a tejet.

Közben az újhagymát vékony karikákra szeljük, a fokhagymát összezúzzuk. A vajon üvegesre pároljuk a kétféle hagymát, majd rátesszük a fagyasztott spenótot (nem kell kiengedni előtte). Addig pároljuk, míg az összes nedvesség elfő belőle. 

Hagyjuk kihűlni a spenótot, majd hozzáadjuk a felszelt kenyérhez. Beleütjük a négy tojást, hozzákeverjük a kétféle lisztet, sózzuk, borsozzuk és kevés frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

Nedves kézzel kb. teniszlabda nagyságú gombócokat formázunk belőle és gyöngyöző – de nem lobogó – vízben kb. 10-12 perc alatt megfőzzük (feljönnek a víz tetejére).

Tálaláshoz a vajat egy edényben felmelegítjük és kissé pirítjuk, amíg enyhén barna színt kap. Meglocsoljuk vele a gombócokat, reszelt sajttal megszórjuk és serpenyőben kissé átsütött sonkaszeletekkel tálaljuk.