Sütőtökös, szalonnás rizottó

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma kockázva
  • 4 dkg zsír
  • 40 dkg rizottórizs (pl.: carnaroli, arborio)
  • 30 dkg sütőtök kockázva
  • 1,2 l húsleves (vagy zöldségleves)
  • őrölt fehérbors
  • őrölt rozmaring (vagy bazsalikom)
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 10 dkg házi füstölt szalonna
  • + a tálaláshoz: reszelt parmezán, bazsalikom levélke

 

Elkészítés: 

A házi füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Egy edényben a zsírt felolvasztjuk, beletesszük a kockázott szalonnát és zsírjára pirítjuk. Kivesszük a szalonnakockákat, beletesszük a bacont és újra zsírjára pirítjuk. Szűrőlapáttal ezt is kiszedjük.

A visszamaradó zsiradékba beletesszük a rizst és gyakran megkeverve, erősebb lángon addig pirítjuk, míg kb. 2/3-a kifehéredik. Ekkor mérsékeljük a lángot és merőkanalanként adagolva hozzáadjuk a húslevest úgy, hogy a rizs mindig felszívja az adott mennyiséget.

Amikor a húsleves felét már a rizshez felhasználtuk, a rizshez adjuk a kis kockákra vágott sütőtököt és a kétféle szalonnát. Ha szükséges sózzuk, őrölt borssal és rozmaringgal (vagy bazsalikommal) szórjuk meg. Tovább adagoljuk a húslevest, amíg el nem fogy és a rizs, valalmint a sütőtök meg nem puhul. (Az utolsó adag húslevest úgy főzzük össze az étellel, hogy ne pároljuk el teljesen a folyadékot, legyen egy kicsit “leveses” a rizottó. Használhatunk hozzá 2 dl fehérbort is, de akkor ennyivel csökkentsük a húsleves mennyiségét.)

Reszelt parmezánnal tálaljuk.