Sütőtökös-sonkás rizottó

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma kockázva
  • 6 ek. olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 40 dkg rizottórizs (pl.: carnaroli, arborio)
  • 1 csapott tk. provance-i fűszerkeverék*
  • 40 dkg sütőtök kockázva
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1,2 l húsleves (vagy zöldségleves)
  • bors
  • 12,5 dkg bacon kockázva
  • 10 dkg reszelt parmezán

 

Elkészítés: 

A vajat melegítsük össze a vaj felével egy edényben, majd dinszteljük meg rajta a vöröshagymát. Tegyük bele a rizst, pároljuk üvegesre. Tegyük bele a sütőtököt, öntsük fel a borral és főzzük addig – folyamatosan kevergetve -, amíg a rizs felszívja a bort.

Adjunk hozzá egy merőkanál húslevest és kevergetve addig főzzük, míg a rizs ezt is felszívja. Ismételjük a folyamatot addig, amíg a húsleves el nem fogy. Az utolsó merőkanál húsleves hozzáadásánál már ne hagyjuk, hogy a rizs az összes folyadékot felszívja. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a provance-i fűszerkeveréket és a vaj másik felét, majd jól keverjük át. 

A kockázott bacont kissé pirítsuk meg egy serpenyőben. 

A rizottót a pirított baconnel és a reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

*Provancei fűszerkeverék: rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, majoranna, tárkony, zsálya. / Használhatunk csak zsályát is – akár frisset, akár szárítottat.