Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 20 dkg sajt (pl. parmezán)
  • szerecsendió

Elkészítés:

A sütőtök héját távolítsuk el, a húsát vágjuk nagyobb kockára. Tegyük egy vékonyan kiolajozott tepsibe. Fedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára (kb. 1 óra).

Amikor megpuhult, hagyjuk kihűlni. (Fontos, hogy teljesen kihűljön, mert melegen sokkal több lisztet felvesz és így a gombócok nagyon kemények lesznek.)

Törjük össze villával a tökhúst és dolgozzuk jól össze a liszttel, tojással, fűszerekkel.

Sodorjunk a tésztából rudat, vágjuk éles késsel darabokra, majd forró, sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőlapáttal szedjük ki, csepegtessük le. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk (pl. olvasztott vaj és sajt vagy paradicsomos-húsos ragu, stb.)