Sült cékla mozzarellával

Hozzávalók:

  • 500 g cékla
  • 4 ek. balzsamecet
  • 2 db nagy mozzarella 
  • 3 gerezd fokhagyma (kissé összeroppantva)
  • olívaolaj
  • kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • bors

Elkészítés: 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A meghámozott céklát vastag cikkekre vágjuk és magasabb falú tepsibe tesszük. Beletesszük az összeroppantott fokhagymát is. Meglocsoljuk olívaolajjal és 3-4 ek. vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés kakukkfűvel. A tepsit alufóliával fedjük, kb. 1 órán keresztül sütjük, míg a cékla meg nem puhul. A fokhagymát és a babérlevet kidobjuk.

A sütés közben keletkezett céklalét egy kis fazékba öntjük (ha nagyon letapadt a sütőben, kevés vízzel fellazítjuk), hozzáadjuk a balzsamecettel és forralunk egyet rajta. 

A cékladarabokat tányérra rendezzük, hozzátesszük a nagyobb darabokra tépkedett mozzarellát és meglocsoljuk a balzsamecetes öntettel. (Bruschetta feltétként is jó, ha ahhoz készítjük, akkor a céklát kisebb darabokra vágjuk.)