- 1,5 kg édesburgonya (nem kell előfőzni!)
- 6 db keményre főzött tojás
- 4 dl tejföl
- 25 dkg füstölt kolbász
- kevés zsiradék
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Egy tűzálló tál alját kikenjük a zsiradékkal.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, 0,5 cm-es karikákra szeljük. A kolbászt szintén felkarikázzuk. A tojást szintén karikákra vágjuk.
A tűzálló tál alját kirakjuk egy réteg burgonyával, amelyet sózunk, enyhén borsozunk. Teszünk rá néhány tojás szeletkét és kolbász karikát, meglocsoljuk tejföllel. Addig rétegezzük a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. A felső réteg burgonya legyen. Ezt a réteget is sózzuk, locsoljuk meg tejföllel.
Alufólia alatt, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Amikor a krumpli megpuhult, levesszük az edényről az alufóliát és még néhány percig sütjük, hogy a tejföl egy kis színt kapjon.
(A burgonyát mi soha nem szoktuk előfőzni. Szükségtelen, mert a lefedett edényben, saját gőzében remekül megpuhul. Az ízek így jobban összeérnek, teljesebbek lesznek. Az édesburgonyát bátrabban lehet sózni édeskés volta miatt. Az édesburgonya – batáta – a világ egyik legtáplálóbb zöldsége! Ugyanígy készül a hagyományos rakott burgonya is.)