Polenta kosárkák

Hozzávalók:

5-6 kosárkához:

Polenta:

  • 200 g kukoricadara
  • 1 l víz
  • 1 mk.

Töltelék:

  • 5 fej lilahagyma
  • 1 ek. cukor
  • 2-3 ek. balzsamecet
  • krémfehérsajt (vagy más sajt, ízlés szerint)
  • olívaolaj

Elkészítés:

Az instant polentát a leírás szerint elkészítjük, vagyis egy liter sós, forrásban lévő vízbe vékony sugárban öntjük a kukoricadarát és habverővel folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Mérsékelt lángon 3-4 perc alatt készre főzzük. 

5-6 üvegtálkát vékonyan kikenünk olívaolajjal. Nem egészen teli töltjük a még meleg polentával, majd a közepébe egy kisebb, bevizezett pohárka alját nyomjuk. A felemelkedő polenta széleket ujjainkkal elsimítjuk, és kiemeljük a poharat. Ha szükséges, ujjainkkal kissé mélyítjük az üreget és szépen elegyengetjük a széleket, majd hagyjuk kihűlni a formában a polentát.

Elkészítjük a tölteléket: 

Kevés olívaolajon hirtelen tűzön megfuttatjuk a lilahagyma karikákat, amit megszórunk egy evőkanál cukorral. Amikor a hagyma kissé összeesik, két-három evőkanál balzsamecettel locsoljuk meg, kissé sózzuk és még néhány percig pároljuk, amíg a hagyma jól összeesik.

A formákból kiborítjuk a polenta kosárkákat és sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük. Az üregeket megtöltjük a lilahagymával, a kosárka szélét vékonyan megkenjük olívaolajjal (hogy ne repedezzen ki – sajnos erre csak utólag jöttem rá…). 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10-12 percig sütjük. (Üthetünk rá tojást is.)

Melegen tálaljuk, tetején krémfehérsajt kockákkal. Bazsalikom levéllel / petrezselyembóbitával díszítjük.

 

Előétel / vacsora / vagy tartalmas leves után egyszerű főfogás is lehet, amit sokféle hozzávalóval variálhatunk: paradicsomos darált hús / brokkoli + sajt / bacon + sajt + spárga / sajtkrémes párolt zöldség / paradicsom + mozzarella + friss bazsalikom, stb.